Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pozder i Lakić u Grčkoj: Iskustva iz EU nam mogu pomoći u efikasnoj tranziciji sektora okoliša i energije

Preuzmite sliku

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić borave u Atini u posjeti grčkom ministarstvu okoliša i energije.

Posjeta Grčkoj je organizovana uz podršku Svjetske banke, a sa domaćinima se razgovaralo o izazovima pravedne tranzicije, EU fondovima, te svim drugim EU procesima koji su pomogli grčkom društvu i ekonomiji da što lakše naprave tranziciju i efikasno koriste svoje resurse i evropske pogodnosti.

U saopćenju Federalnog ministarstva okoliša i  turizma se ističe da je ova posjeta upriličena dok se čeka pozitivan stav Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu.

“Danas Grčka proizvodi rekordnih 57 posto energije iz obnovljivih izvora i spremna je podijeliti sa BiH svoja znanja i iskustva. Ministri su iskoristili posjetu i za razgovor sa akademskom zajednicom, javnim i privatnim kompanijama u energetskom sektoru, te istraživačkom centru “Certh”.

Za Bosnu i Hercegovinu je jako važno da pravovremeno i efikasno izvrši tranziciju u sektoru okoliša i energije, a otvaranje pregovora i sam proces će nam pomoći, kao i iskustva iz Grčke,” saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje