Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Potvrđeni novi slučajevi zaraze koronavirusom u Tuzlanskom kantonu

Preuzmite sliku

Tokom redovnog obraćanja javnosti Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK Dajana Čolić sapćila je medijima nove informacije u vezi sa stanjem pandemije izazvane koronavirusom kada je u pitanju Tuzlanski kanton.

 • U Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli do sada je urađeno ukupno 950 testova na SARS—CoV-2, od čega je urađeno 110 testiranja u posljednja 24 sata.

  ‘Od 110 uzoraka imamo potvrđeno sedam novih lučajeva zaraze koronavirusom tako da sa današnjim danom broj pozitivnih osoba na SARS—CoV-2 iznosi 75’ – kazala je ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić.

  Kada je u pitanju klaster UKC-a Tuzla odnosno Klinka bolesti uha, grla i nosa (ORL) tu je došlo do povećanja broja zaraženih za nove četiri osobe koje nisu uposlenici UKC-a.

  Podsjetimo, trenutno je ukupno deset uposlenika UKC-a Tuzla zaraženo koronavirusom, od čega je šest osoba sa Klinke bolesti uha, grla i nosa (ORL), dvije osobe sa Klinike za kožne bolesti te dvije osobe sa Klinike za dječije bolesti.

  Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla je također se danas obratio medijima kazavši kako je broj od deset zaraženih uposlenika ove zdravstvene ustanove na ukupan broj zaposlenih još uvijek podnošljiv.

  ‘U kućnoj samoizolaciji trenutno imamo 117 naših uposlenika tako da su oni zajedno sa ovih deset zaraženih trenutno isključeni iz procesa rada. Iskreno bili bi sretni da ovo ostane neki taj konačan broj. Međutim, u narednom periodu je nemoguće očekivati da neće biti novozaraženih. Prema informacijama koje imam kroz trijažni punkt ispred UKC-a prođe svakodnevno između 1000 i 1100 pacijenata. Takđer, uđe i određni broj pratioca’ kazao je Jusufović.

  Kada je u pitanju zdravstveno stanje svih pacijenata ono se nije značajno promijenilo i trenutno niko od zaraženih nije priključen na respirator, kazala je ministrica Čolić.

  Od ukupnog broja zaraženih osoba u Tuzlanskom kantonu tri su maloljetne osobe od čega su dvije uzrasta do 6 godina.

  ‘Jedno dijete uzrasta do 6 godina hospitalizirano u UKC-u Tuzla, a drugo je u kućnoj izolaciji. Sva zaražena djeca su stabilnog zdravstvenog stanja’ – kazala je Čolić.

  Ukupno 273 uposlenika UKC-a Tuzla testirano je na SARS—CoV-2, a kod deset osoba potvrđena je infekcija koronavirusom.

  Kada je u pitanju Medical Institute Bayer Tuzla testirane su ukupno 53 osobe, a kod 14 osoba potvrđena je infekcija koronavirusom.

  Za klaster MIB-a veže se ukupno 39 zaraženih osoba od ukupno 75 oboljelih u Tuzlanskom kantonu. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje