Nedjelja, 11. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pojedini vrtići u BiH povećavaju maksimalan broj djece u grupama: Ulaz dozvoljen djeci i zaposlenima

Preuzmite sliku

Vrtići su trenutno, tvrde direktori predškolskih ustanova, najsigurnije mjesto za svako dijete.

U predškolskim ustanovama u Republici Srpskoj od 1. septembra, kada počinje i školska godina, biće povećan maksimalan broj djece u vrtićkim grupama sa 15 na 20 djece. Sve ostale preporuke i dalje ostaju na snazi. Ovo je saopšteno nakon sastanka direktora predškolskih ustanova iz privatnog i javnog sektora s predstavnicima resornog ministarstva i Instituta za javno zdravstvo RS.

Ulaz u vrtiće je zabranjen, čak i roditeljima. Djeci se svako jutro na ulazu mjeri tjelesna temperatura i dezinfikuju ruke. Kontaktirano je nekoliko vrtića s područja Banjaluke. Dobijen je jednoglasan odgovor. Sprovode se rigorozne mjere, a ulazak i snimanje u vrtićima je zabranjeno. Ulaz je dozvoljen djeci i zaposlenima.

Sve preporučene mjere i dalje ostaju na snazi. Međutim, od 1. septembra biće povećan maksimalan broj djece u grupi sa 15-oro na 20-oro djece. Nakon 14 dana analiziraće se epidemiološka situacija. U skladu s tim, eventualno će se povećati ili umanjiti broj djece za 5 u grupi.

Vrtići su trenutno, tvrde direktori predškolskih ustanova, najsigurnije mjesto za svako dijete. Kategorično poručuju da poštuju sve preporučene epidemiološke mjere.

Upozoreno je da djeca veći dio vremena provode u zajednici, odnosno na igralištima i u parkovima. To je ocijenjeno kao potencijalno najveći izvor zaraze djece. Upućen je apel inspekcijskim organima. (BHRT)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,