Subota, 30. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Podnesena inicijativa za opoziv načelnika Srđana Mandića u Sarajevu

Preuzmite sliku

Klub vijećnika Naroda i Pravde (NiP) u Općinskom vijeću Centar Sarajevo danas je na  redovnoj sjednici tog vijeća podnio je, zajedno sa ostalim vijećnicima, inicijativu za pokretanje postupka opoziva općinskog načelnika Srđana Mandića, te je Općinsko vijeće podržalo tu inicijativu i donijelo Odluku o pokretanju opoziva načelnika te općine.

Među razlozima gubitka političke podrške za načelnika Mandića i podnošenja navedene inicijative kao i podrške odluci o pokretanju opoziva načelnika, kako ističu iz NiP-a, jeste nedostatak kapitalnih projekata – neispunjavanje predizbornih obećanja.

Činjenično stanje je, dodaju iz NiP-a, da je za 2022. godinu izvršenje budžeta za kapitalna ulaganja bilo na 37 posto, dok je ukupno izvršenje budžeta jedva 50 posto, a što se ponavlja iz godine u godinu od početka mandata načelnika, unatoč rekordnim iznosima usvojenih budžeta Općine Centar (u 2022. godini budžet iznosio 64 miliona, u 2023. čak 80 miliona)

“I ne, ne smatramo da je tzv. „Sarajevski ćilim“ odnosno svečano otvorenje trotoara koji je koštao nevjerovatnih 1.700.000 KM (i to ne znamo da li je konačna cifra – podsjećamo da je u budžetu za 2022. godinu prvobitno predviđen iznos od 1.300.000 KM za ovaj razočaravajući trotoar) kapitalnim projektom, naprotiv jedini „projekat“ koji je načelnik Mandić izvršio (bolje da nije) nije uopće njegov projekat, već projekat bivšeg načelnika Ajnadžića! Štaviše, poznato je notorno protivljenje načelnika Mandića ovom projektu, a zašto je došlo do promjene mišljenje ali i povećanja novca u budžetu za njega, neka građani sami ocijene”, navode iz NiP-a.

Dodaju da nedostatak vizije i kapitalnih projekta načelnika Mandića možda i ne bi tako teško pao građanima Općine Centar da se tekuće održavanje i uređenje Općine Centar redovno izvršava.

Napominju da načelnik Mandić i dalje, treću godinu mandata, upravu Općine Centar organizuje na osnovu protupravne Odluke o osnivanju i djelokrugu općinskog organa uprave koju je sam donio (iako je po Zakonu vijeće jedino nadležno da donese takvu Odluku – a što je potvrdio i Ustavni sud).

Na osnove takve, protupravne odluke, kako se dodaje u saopćenju, donesen je i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta na osnovu kojeg se raspisuju javni konkursi u Općini, čija je zakonitost i validnost također upitna. Ujedno, načelnik Mandić nikada Vijeću nije dostavio broj ugovora o djelu koje je sklopio od početka mandata.

“Da zaključimo, načelnik Mandić ne poštuje budžet koji je Vijeće usvojilo, ne poštuje Vijeće, ne poštuje zahtjeve savjeta mjesnih zajednica, i najzad ne poštuje zahtjeve građana, koji su nam u bezbroj navrata iskazivali nezadovoljstvo radom načelnika Mandića i na osnovu čijih zahtjeva i pokrećemo ovaj opoziv”, dodaju iz NiP-a, te dodaju da je Općinskom vijeću predloženo da referendum o opozivu bude održan 17. septembra.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,