Nedjelja, 31. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Počelo suđenje Vesni Švancer u Tuzli: Kako je zastupnica u Parlamentu FBiH učestvovala u krađi budžetskog novca

Pred Općinskim sudom u Tuzli danas je počelo suđenje Vesni Švancer.

Švancer je optužena da je kao zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH počinila krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u sticaju sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlaštenja i krivično djelo prevara.

Svoje iskaze dala su tri svjedoka koja su govorila o novčanima donacijama koje je odobravala Švancer u svojstvu dopredsjedavajuće Zastupničkog doma, a potom dio novca tražila za sebe preko posrednika Nermina Karasuljića.

Kao prvi svjedok danas se pred sudom pojavio Ervin Adrović iz Astronomskog udruženja Plejade koji je objasnio način na koji je ovom udruženju dodjeljen grant u dva navrata.

“Vesnu Švancer sam upoznao u augustu 2017. godine u Motelu Senad od Bosne u Lukavcu na jednom od SBB-ovih druženja. Kolega Nermin Karasuljić me obavjestio da postoje sredstva koja možemo dobiti za udruženje te da uputimo pismo, odnosno zahtjev Vesni Švancer. To mi je rekao u prostorijama SBB-a u Tuzli, gdje je on i napisao zahtjev za odborenje sredstava za organizaciju manifestacije Astronomskog društva Plejade. Nakon toga su odobrena sredstva u iznosu od 2.000 KM, a od Nermina sam dobio informaciju da 1.500 KM moram podići i njemu lično predati, a kako bi on potom novac odnio Vesni Švancer u Sarajevo. S Nerminom sam se našao kod Raifeissen banke u Tuzli i predao mu 1.500 KM u koverti, a on mi je rekao da odlazi u Sarajevo kako bi Vesni Švancer odnio novac”, rekao je Adrović.

U januaru ove godine s Karasuljićem podnio ponovo zahtjev za odobravanje novčanih sredstava u iznosu od 5.000 KM, a koje bi bile utrošene u rekonstrukciju prostorija koje je udruženje trebalo dobiti u Kampusu Univerziteta u Tuzli, ali i nabavku opreme.

“Nakon što smo poslali zahtjev, odobreno nam je 2.500 KM. Uplata tada nije tekla po planu, jer nam je prvi put uplaćeno 500 KM, a onda 2.500 maraka. Nakon toga mi je Nermin rekao da se putem Facebooka javim Vesni Švancer koja mi je u poruci rekla: ‘Zna Nermin koliko ti moraš vratiti KM’. Nermin je tada tražio da njemu dam 1.000 KM, a Vesni 1.500 KM”, rekao je Adrović.

Adrović je potom slučaj prijavo Federalnoj upravi policije.

“Od Vesne Švancer sam obavješten da će ga 19. aprila u 10 sati između objekta Raifeissen banke i poslovnice DM-a u naselju Sjenjak u Tuzli čekati Said kojem ću predati konvertu s novcem. Novac je bio označen, kovertu sam predao, Said je stavio u džep, a ja sam se potom udaljio. U tom trenutku policajci u civilu su prišli Saidu u okviru akcije”, rekao je Adrović.

To je momenat kada je uhapšen Said Kapetančić koga je Švancer poslala da preuzme nešto od Adrovića. On je danas pred sudom ispričao kako se sve desilo.

“Vesnu sam upoznao preko zajedničke stranke SBB-a i bili smo u prijateljskim odnosima. Kontaktirali smo telefonom i putem Facebooka. Jednom prilikom mi je rekla da odem u Tuzlu i preuzmem nešto. Opisala mi je čovjeka, koji će biti ispred DM-a na Sjenjaku. Na moj upit o čemu se radi ona je rekla da će mi dati neko sjeme. Došao sam tamo, preuzeo kovertu, a onda me je policija odvela. Pošao sam s njima dobrovoljno. Nakon toga vidio sam da je u koverti 30 obilježenih novčanica od po 50 KM”, ispričao je Kapetančić.

Na pitanje advokatice Amile Kunosić, koja brani Švancerovu, na koji način je komunicirao sa Švancer tokom dogovaranja odlaska u Tuzlu, on je rekao da nije siguran, ali da je to najvjerovatnije bilo putem telefona.

Danas je svjedoćio i Emir Ademović iz Koraja, koji je rekao da je Nermin Karasuljića rođak njegove supruge. Riječ je o čovjeku koji je u znak sjećanja na svoju kćerku u svom mjestu gradio hair-česmu, a Karasuljić mu je jednom prilikom obećao novčano pomoći.

“Nermin mi je rekao da ima načina da mi pomogne. Uzeo je broj mog računa u Pavlović banci, mobitelom je fotograrao moju ličnu kartu. On je sve sam završio, a ja sam dobio 1.500 KM na račun od neke institucije. Kasnije mi je rekao da moram vratiti 1.000 KM. ja sam taj novac podigao, ostavio kod moje kuće, a on ga je kasnije preuzeo. Preostalih 500 KM sam utošio u izgradnju hair-česme”, ispričao je Ademović.

Nakon pitanja advokatice Amile Kunosić, svjedok Ademović je potvrdio da zahtjev za novčanu pomoć nije lično pisao, da nije kontaktirao sa Švancer, nego s Karasuljićem te da ne zna kome je novac trebao biti vraćen. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje