Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Počela izrada Strategije razvoja turizma TK za narednih 5 godina

Preuzmite sliku

Prvim sastankom Radnog tijela i Izvršnog tima za izradu Strategije razvoja turizma Tuzlanskog kantona 2022-2027 počele su konkretne aktivnosti na izradi pionirskog dokumenta u ovoj oblasti na području TK, rezultat saradnje Ministarstva za trgovinu, turizam i saobraćaj TK i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Rok za izradu dokumenta koji će definisati razvoj turizma u narednih 5 godina je, prema riječima ministra trgovine, turizma i saobraćaja Mustafe Šakića, kraj ove godine.

 • „To će nam dati putokaz, u kojem pravcu djelovati kada je turizam u putanju. Turizam je do sada bio prepušten sam sebi, odnosno ljudima koji se bave turizmom, bez značajnije podrške vlada. Mi smo odvojili nekih 600.000 KM da poboljšamo uslove razvoja turizma i to je prvi put u Ministarstvu da smo odvojili određeni novac, kazao je ministar Šakić istaknuvši „da je riječ o pilot – projektu za neke naredne aktivnosti a Strategija će pokazati koliko je novca potrebno da turizam dovedemo tamo gdje želimo“.

  Današnji sastanak bio je prilika za utvrđivanje smjernica i akcionog plana. Profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli prof. dr. Bahrija Umihanić naglašava da predstoji upoznavanje sa svim aktivnostima koje će uslijediti u narednom periodu a koje su podijeljene u 4 faze te da su određeni i rokovi da se proces rada na Stategiji završi do kraja godine.

 • Nakon toga dokument će biti proslijeđen Vladi i Skupštini TK na usvajanje.

  Pomoćnica ministra za trgovinu i turizam Dželmina Huremović naglašava da je veliki značaj ove, prve Strategije razvoja turizma uopšte od postojanja Kantona.

  „Strategija razvoja turizma TK treba da nam pomogne da dostignemo bolje rezultate. A to je svakako planskim aktivnostima i ulaganjem u one oblike turizma u kojima mi imamo potencijal i komparativne prednosti u odnosu na druge.

  Iz tog razloga su u Radno tijelo za izradu Strategije angažovani i akteri iz privatnog sektora u turizmu, čije će iskustvo i znanje ukazati na dijelove koje treba popraviti i dodati ono što nedostaje, mišljenja je predsjednik Radnog tijela za izradu Stategije razvoja turizma TK Mirsad Mešić.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje