Ponedjeljak, 25. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Pismo Mektiću: Tužilaštvo hitno mora ući u Graničnu policiju, nedostaju snajperi i municija

Grupa graničnih policajaca zatražila je od državnog ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića da od Tužilaštva BiH traži pokretanje hitne istrage u Graničnoj policiji BiH (GP), zbog, kako su naveli, umiješanosti čelnih ljudi te agencije u više krivičnih djela.

U pismu koje je upućeno Mektiću, u čiji uvid je imala i Patria, grupa uposlenika ove državne policijske agencije optužuju direktora Granične policije Zorana Galića i službenika Vladimira Popovića, kao i neke ranije njihove saradnike, za nestanak optičkih nišana (snajperi) ali i više hiljada komada municije iz skladišta GP.

Imenovanje u ponedjeljak

Ministar Mektić predložit će u ponedjeljak Vijeću ministara BiH na potvrđivanje imena kandidata za direktora i zamjenika direktora policijskih tijela Bosne i Hercegovine, među njima i kandidata za direktora Granične policije i jednog njegovog zamjenika. Aktuelni direktor GP Zoran Galić jedini je kandidat kojeg je Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nedavno dostavio Mektiću na potvrđivanje za novi mandat u GP.

Na poziciju direktora GP BiH Galić je prvi put imenovan Odlukom Vijeća ministara BiH od 16. aprila 2014. godine. Mediji su nakon toga pisali o njegovoj umiješanosti u nezakonita zapošljavanja u Graničnu policiju, kao i druga krivična djela, čime je u javnosti narušen kredibilitet te policijske agencije.

Šta o nestanku snajpera i municije zna Pejić?

„Mijo Pejić, koji se dovodi u vezu sa nestankom optičkih nišana, iznenada je napustio Graničnu policiju“ tvrde autori pisma, dodajući da je Pejić čak napustio i Bosnu i Hercegovinu, dodatno optužujući da je Pejić bio blizak saradnik Galića i Popovića, koji nisu poduzeli ništa da se utvrdi odgovornost zbog kriminala u skladištu GP BiH. Zbog čega Tužilaštvo BiH nije reagiralo i ranije nakon upozoravajućih medijskih natpisa, odgovor može biti u činjenici da je Popović blizak, rodbinski, s najvišim funkcionerima HDZ BiH, koji su političkim pritiscima mogli blokirati pokretanje istrage.

Autori pisma obavještavaju ministra Mektića i to da je u Graničnoj policiji trenutno formirana interna komisija koja pokušava utvrditi na koji način su nestali snajperi Granične policije, kao i municija, ali da je na čelu te komisije Vladimir Popović, načelnik Ureda za profesionalne standarde u GP, za kojeg autori pisma tvrde da istragu pokušava okrenuti u korist Galića i sebe.

„Nadamo se, poštovani ministre Mektić, da ćete postupiti ispravno i sa ovim činjenicama upoznati Tužilaštvo BiH. Tek tada nam ostaje nada da će se Granična policija vratiti u okvire profesionalizma“, zaključuje se u pismu, u kojem se ističe da bi reizbor Galića na čelo Granične policije bio poraz pravne države.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje