Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Penzioneri u FBiH bi mogli dobiti povećanje penzija već u februaru, poznati detalji

Preuzmite sliku

Redovno usklađivanje penzija zakonska je obveza i vrši se svake godine 15. aprila, a primjenjuje od 1. januara. Pa bi tako u aprilu uvećana penzija bila isplaćena u maju, a uz to i razlike između isplaćenih i uvećanih penzija za prva tri mjeseca.

– Parametri koji utječu na iznos usklađivanja su indeks potrošačkih cijena i rast BDP-a, 50 posto jednog i drugog parametra, zbrojeno, daju postotak usklađivanja. Podatke o tim pokazateljima objavljuje Federalni zavod za statistiku i koliko će oni iznositi, još se službeno ne zna. No, postoje pretpostavke i očekivanja – rekao je Feni glasnogovornik Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje Tomislav Kvesić.

Kako je dodao, ove godine počela se primjenjivati nova praksa – akontacijsko usklađivanje penzija, što bi značilo da se dio tog redovno usklađivanja daje ranije, tj. već pri isplati penzija za januar, a koje se isplaćuju u februaru.

– Konačnu će odluku o tomu donijeti i eventualnu suglasnost dati isključivo Vlada Federacije BiH. Hoće li takva odluka biti donesena i ovaj put, još uvijek ne znamo, no, očekujemo i opredjeljenje je, da će isti princip biti primijenjen i sljedeće godine, tj. da će mirovine za siječanj biti akontacijski usklađene. Postotak usklađivanja u ovom trenutku nismo u mogućnosti iskazati – istaknuo je on.

Kada je u pitanju redovna isplata penzija, koja je ovaj mjesec penzionerima isplaćena nešto ranije nego što je to bilo uobičajeno, Kvesić pojašnjava da je Zakon definirao da se sredstva za isplatu osiguravaju do petog u mjesecu, za prethodni mjesec.

– To znači da nema prepreke da isplata bude ranije, tj. prije petog u mjesecu. Posljednje dvije penzije isplaćene su ranije nego je bila dotadašnja praksa (mirovina za oktobar 3. novembra, mirovina za novembar, 2. decembar) te ćemo nastojati takav trend zadržati i dalje. Početak sljedećeg mjeseca, 1. i 2., januara, su neradni dani, stoga isplata može početi nakon tog datuma – rekao je on.

Govorio je i o reformi mirovinskog sustava, u obliku novog Zakona o MIO/PIO iz 2018. godine, a čime je uveden bodovni sustav kod izračuna mirovina, što je donijelo, kako navodi Kvesić, stabilnost i redovitu isplatu.

– Pored činjenice da je bodovni sustav puno pravedniji i realniji način izračuna visine penzija, u odnosu na raniji oblik, svako valja istaći i činjenicu da je proračun Federacije postao jamac isplate penzija, a sama isplata je uvrštena u prioritete, što svakako daje dodatnu dimenziju sigurnosti same isplate na dostignutom nivou visine penzija – pojasnio je on.

Kvesić dodaje da je cilj poduzimati sve neophodne korake kako bi se poboljšao nivo usluge koju Zavod, kao servis građanima, pruža kod procesa ostvarivanja njihovog prava.

– Moramo postati brži, učinkoviti i pri tome maksimalno pojednostaviti procedure. U tom kontekstu najavljuje se i donošenje novog Zakona o organizaciji MIO/PIO kao i smanjenje broja potrebne dokumentacije kod predavanja zahtjeva za penziju – zaključio je glasnogovornik Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje Tomislav Kvesić. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,