Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Palestinska zajednica u BiH osuđuje Tumpovu odluku: U nedjelju protesti u Sarajevu

Preuzmite sliku

Udruženje “Bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva”, Udruženje “Palestinska zajednica u BiH”, “Egipatska Unija u Bosni”, Udruženje “AKOS”, te Udruženje “Mladi muslimani” oštro su osudili odluku predsjednika SAD-a Donalda Trampa da Jerusalem proglasi glavnim gradom Izraela.

“Jerusalem je sveta zemlja, grad judaizma, hrišćanstva, kršćanstva, islama, grad Bazilike Svetog groba, grad Mesdžidul Aksa, i na njega pravo imaju pripadnici svih monoteističkih religija i pripadnici svih naroda koji vjeruju u svetost i posebnost ovog grada”, saopćeno je iz Udruženja “Palestinska zajednica u BiH”.

Stoga je, smatraju, neprihvatljivo ovaj grad proglasiti glavnim gradom jednog nasilnog cionističkog režima koji želi ekskluzivitet i nad Jerusalemom i nad cijelim prostorom Palestine, a u budućnosti i širim prostorom tzv. ”velikog Izraela”.

“Cijelokupnoj svjetskoj javnosti poznata je nasilnost cionističkog režima i zločin koji čini nad Palestinskim narodom od 1948. godine pa sve do danas. U ovih 70 godina prostor živjenja Palestinaca smanjen je na prostor rezervatskih mjera. Vjerujemo da odluku predsjednika Trampa ne podržava američki narod, i nadamo se da će ona biti povučena. Ovom prilikom dajemo podršku Palestini i palestinskom narodu, podržavamo njihovo nastojanje da opstanu na svojoj zemlji i da zaštite Jerusalem od cionističkog režima”, istakli su u saopćenju.

Pozdravljaju odluku članica Organizacije islamske konferencije da se Istočni Jerusalem proglasi glavnim gradom Palestine, te očekuju da će se ta odluka i formalizirati.

Također, pozdravljaju izjavu predsjednika Palestine Mahmuda Abasa da odbacuje dalje posredovanje SAD-a u pregovorima između Palestine i Izraela.

Pozvali su građane Sarajeva da se u nedjelju, 17. decembra u 12:45 okupe ispred Sebilja na Baščaršiji i mirnim mitingom iskažu neslaganje sa odlukom predsjednika SAD-a Trampa, te da daju podršku Palestini i odluci OIC-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje