Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ove godine manji broj arapskih turista u BiH, “otimaju ih” Gruzija i Azerbejdžan

Preuzmite sliku

Trend rasta broja arapskih turista u BiH je, sudeći prema prvih pet mjeseci ove godine, zaustavljen. Za razliku od istog perioda prošle godine, broj turista iz zemalja Zaljeva koji su našu zemlju odabrali kao destinaciju za odmor je značajno manji.

U prvih pet mjeseci prošle godine je u BiH, prema podacima Granične policije, ušlo 17.940 državljana Saudijske Arabije, Bahreina, Katara, Kuvajta, Omana i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Od januara do početka juna ove godine je zabilježeno 1.883 posjetitelja manje u odnosu na isti period prošle godine, što znači pad broja turista za nešto više od deset posto.

Najveći pad je zabilježen kada su u pitanju turisti iz Bahreina. U prvih pet mjeseci 2017. godine je u BiH ušlo 1.663 državljana Bahreina, a u istom periodu ove godine je evidentirano njih 983. Značajan je i pad broja posjetitelja iz Kuvajta, Omana i Ujedinjenih Arapskih Emirata, piše portal Faktor.ba.

 • Jedina zaljevska zemlja čiji su državljani više dolazili u BiH u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle je Katar. Od 1. januara 2017. do 31. maja 2018. godine je zabilježeno 807 državljana Katara pri ulasku u našu zemlju, a u istom periodu ove godine je evidentirano njih 976.

  Da je smanjen interes arapskih turista za BiH za Faktor.ba su potvrdili i iz turističkih agencije koje pružaju usluge tim turistima u našoj zemlji.

  Rast broja posjeta turista iz ostatka svijeta bilježi se i u Nacionalnom parku Una. Strukturu posjetitelja po zemljama iz kojih dolaze, za sada, nemaju, ali je manji broj turista iz zemalja Zaljeva primijetan. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,