Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Osuđenicima draži zatvor od rada na slobodi

Preuzmite sliku

Sve su češći slučajevi da osuđenici koji su umjesto zatvorske kazne izabrali društveno koristan rad mijenjaju mišljenje i traže da im se vrati kazna zatvora, kaže Enes Selman, predsjednik Općinskog suda u Sanskom Mostu.

“Dosad sam imao nekoliko takvih slučajeva da osuđenici, nakon nekog vremena koje provedu na radu za opće dobro, kažu kako taj posao nije za njih ili da im je težak i traže da im se ponovo odredi kazna boravka u zatvoru. U svim slučajevima ispoštovali smo volju osuđenika i oni su vraćeni u zatvor na izdržavanje kazne”, kazao je Selman.

On je rekao kako je ovaj sud tokom ove godine u 11 slučajeva izrekao kaznu zatvora koja je potom, uz pristanak osuđenika, zamijenjena radom za opće dobro.

“Ova kazna podrazumijeva da osuđenik, umjesto da ide u zatvor, radi neki društveno koristan posao. Mahom se radi o obavljanju fizičkih radova u lokalnim komunalnim ili drugim preduzećima, kao što je održavanje čistoće ili slični poslovi”, kazao je Selman.

Unsko-sanski kanton je vodeći u cijeloj Bosni i Hercegovini kada je riječ o primjeni ove alternativne sankcije, koja je, kako je istakao Selman, u prošlosti ipak polučila željeni vaspitni i društveni efekat.

Kada je riječ o strukturi krivičnih djela za koja se izriču ovakve presude, u najvećem broju slučajeva se radi o krađama, proizvodnji i trgovini narkoticima, nasilničkom ponašanju te sličnim djelima. (Nezavisne)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje