Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

OSCE apeluje na vlasti u BiH da osiguraju integritet i transparentnost lokalnih izbora 2024. godine

Preuzmite sliku

Manje od 11 mjeseci prije održavanja lokalnih izbora, planiranih za oktobar 2024. godine, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Brian Aggeler konstatuje da vlasti u BiH još nisu uskladile Izborni zakon BiH sa međunarodnim standardima i najboljim primjerima iz prakse demokratskih izbora.

Na potrebne izmjene su jasno i više puta, takođe i nakon prethodnih opštih izbora održanih u oktobru 2022. godine, ukazali OSCE-ov Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), uključujući u svom Finalnom izvještaju o praćenju izbora objavljenom u februaru 2023. godine, te Grupa država članica Vijeća Evrope u borbi protiv korupcije (GRECO) i Evropska komisija za demokratiju putem zakona (Venecijanska komisija).

U saopćenju za javnost Misija OSCE-a u BiH apeluje na nadležne organe vlasti da osiguraju integritet i transparentnost lokalnih izbora 2024. godine, time svodeći mogućnost za izborne prevare na minimum. Na vlastima u BiH je odgovornost da stvore uslove, koji su neophodni za obnovu povjerenja građana u integritet izbornog procesa. To uključuje dosljednu primjenu proceduralnih mjera zaštite, tajnosti glasanja i svih drugih mjera s ciljem sprečavanja izborne korupcije, prevara i neregularnosti.

– Stoga pozivamo vlasti u BiH da brzo, i uz puno poštivanje međunarodnih standarda uključujući transparentnost i inkluzivnost, izmijene Izborni zakon. Nakon što bude adekvatno izmijenjen, Izborni zakon mora potom biti pravilno i pravično proveden – navodi se.

Osim toga, Misija OSCE-a u BiH prepoznaje ključnu ulogu Centralne izborne komisije (CIK) u izbornom procesu i apeluje na sve političke aktere da očuvaju nezavisnost CIK-a te da zaštite CIK od političkog utjecaja ili uplitanja.

– Takođe se protivimo bilo kakvom djelovanju koje može podrivati integritet i nepristrasnost CIK-a i njegovih članova – saopćeno je iz Misije OSCE u BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,