Subota, 8. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Optužnica za krijumčarenje migranata protiv dvojice državljana BiH i Egipćanina

Preuzmite sliku

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv tri osobe zbog krijumčarenja migranata.

Optuženici, dva državljanina BiH i jedan državljanin Egipta, terete se za organizirano krijumčarenje migranata državljana Egipta, preko BiH prema Hrvatskoj i zemljama EU.

Naime, tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Ahmeda Ghabira Mahmuda Fethallaha, rođenog 1991. godine u Egiptu, državljanin Egipta (nalazi se u pritvoru), te Alena Durakovića, rođenog 1997. godine u Bihaću, državljanin BiH, i Amira Bakrača, rođenog 1997. godine u Bihaću, državljanin BiH.

Optuženi se terete sa su, kao pripadnici organizirane skupine formirane radi izvršenja kaznenog djela krijumčarenja osoba, radi sticanja protupravne imovinske koristi, organizirali krijumčarenje ilegalnih migranata sa područja Egipta, koji su boravili u BiH, sa ciljem njihovog prijevoza prema teritoriji Hrvatske i zemljama EU, što je protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem, kojim se dopunjuje Konvencija UN-a o borbi protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, kao i važećim zakonima u BiH.

U optužnici se navodi da su se optuženi, prema unaprijed dogovorenim ulogama, angažirali na krijumčarenju i prijevozu skupine od najmanje 15 državljana Egipta, koji su nezakonito boravili u BiH, te ilegalne migrante dovezli sa područja Bihaća, na riječnu granicu BiH i Hrvatske, na rijeci Savi, gdje su im osigurali gumene čamce sa namjerom da se prebace u R Hrvatsku i na taj način na područje EU.

Optuženi su u namjeri spriječeni od strane policije MUP-a RS, te su otkriveni i lišeni slobode, a na obali rijeke pronađeni su i ilegalni migranti sa područja Egipta.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo-Organiziranje skupine ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenja migranata iz članka 189a. KZ BiH a u svezi sa kaznenim djelom –Krijumčarenje osoba iz članka 189. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje