Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Opozicija iz RS-a Tužilaštvu BiH predala krivične prijave zbog izborne krađe

Preuzmite sliku

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) danas je utvrdilo da nije prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, javlja Anadolu Agency (AA).

U pitanju je Zakon koji je Narodna skupština Republike Srpske izglasala na sjednici održanoj 14. septembra.

Vijeće jeraspravljalo o prihvatljivosti zahtjeva, odnosno o postojanju procesnopravnih uslova za meritorno odlučivanje o tome da li je osporavanim članom Zakona došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

“Rješavajući ovo pitanje, Vijeće je utvrdilo da predmetni zahtjev nije prihvatljiv s obzirom na to da podnosilac zahtjeva u njemu ističe, između ostalog, da je osporeni član Zakona u suprotnosti sa Ustavom BiH i Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH, te da bošnjački narod svoj identitet vezuje za državu BiH koja se ovim Zakonom napada i negira”, navodi se u saopštenju iz Ustavnog suda RS-a.

Dodaje se da je Vijeće je kao i u ranijim sličnim pravnim situacijama ocijenilo da se i u ovom slučaju obrazloženje Odluke o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa ne može smatrati obrazloženjem u smislu odredbe člana 48. stav 1. alineja 2. Poslovnika o radu Ustavnog suda RS, jer ovo obrazloženje ne sadrži razloge koji se mogu dovesti u vezu sa relevantnim odredbama Ustava RS-a o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje