Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Oporezivanje toplog obroka i regresa neće biti prolongirano

Preuzmite sliku

Na sjednici Ekonomsko-socijanog vijeća za teritoriju FBiH razmatran je, između ostalog, prijedlog delegacija Udruženja poslodavaca FBiH i Saveza samostalnih sindikata BiH o prolongiranju oporezivanja toplog obroka za iznos veći od 8,5 KM dnevno i regresa većeg od 50 posto prosječne plaće u FBiH do 1. januara 2017.

Tim povodom, federalna ministrica finansija Jelka Milićević rekla je da je Pravilnik o oporezivanju toplog obroka i regresa vezan za izmijenjenu odredbu o visini toplog obroka u Općem kolektivnom ugovoru, koji bi onda morali staviti van snage dok ne budu usvojene izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima.

Dodala je da je topli obrok oporezovan u zemljama u bližem i daljem okruženju i morat će biti oporezovan i u BiH.

“Prolongiranje primjene Pravilnika za još tri mjeseca ne znači ništa nijednoj strani, a predstavljalo bi kapitulaciju Vlade FBiH jer više nijedan zakon ne bismo mogli uputiti u Parlament, jer bi uvijek neko bio protiv. Ja u ovom trenutku uime Vlade FBiH moram reći da nisam spremna predložiti prolongiranje, a ako je neko drugi spreman mora preuzeti odgovornost“, istakla je Milićević.

Premijer FBiH Fadil Novalić kazao je da će Vlada FBiH ubrzati izradu izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima i da bi uskoro trebali biti upućeni u parlementarnu proceduru.

ESV je na današnjoj sjednici dao podršku Prednacrtu zakona o stečaju i Prijedlogu zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,