Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

“Od detektora metala u školama u TK, potrebniji su nam psiholozi i pedagozi”

Preuzmite sliku

Odlukom vlasti u Tuzlanskom kantonu svaka osnovna i srednja škola imat će fizičku i tehničku zaštitu, odnosno čovjeka zaštitara i alarmne sisteme za metale.

Amra Nadarević-Vodenčarević, zastupnica Naše stranke u Skupštini TK, smatra da takve mjere imaju smisla ali za dugoročan učinak i stvaranje nenasilnog društva potreban je kontinuiran, stručan rad s djecom koji omogućavaju pedagozi i psiholozi.

“Na 11. sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona tokom diskusije kada se iznosila “Informacija o stanju sigurnosti u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona sa posebnim osvrtom na dešavanja u JU OŠ Lukavac Grad s kolegicama Silvom Banović i Lejlom Ćebić Đerzić govorila sam o značaju psihologa i socijalnih pedagoga. Potreba za psihološkom pomoći i savjetovanjem u školama je sve veća, a takvog kadra je sve manje. Zato još jednom apeliram na Vladu da prihvati naš  prijedlog da se  osigura psihološka pomoć za sve učenike osnovnih i srednjih škola”, kaže Nadarević-Vodenčarević.

Nadarević Vodenčarević je istakla još jednu mjeru donijetu i TK, a to je zabrana korištenja mobitela u školama. Ona kaže da ta mjera može donijeti rezultate, ali ne prije nego što se roditelji ne odluče za nju.

“Roditelji djeci kupuju mobitele radi sigurnosti. To znači da nedostaje povjerenja za sigurnost djece i u samim školama. Mi prvo moramo vratiti povjerenja roditelja u naše škole pa onda donositi takve mjere”, kaže Nadarević-Vodenčarević.

Zastupnica Nadarević-Vodenčarević sugerisala je i da se revidiraju pravilnici za ljekarska uvjerenja kako za posjedovanje oružja tako i za vozačke dozvole.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje