Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novo bacanje para na nepostojeći “Aerodrom Trebinje”

Preuzmite sliku

Nakon što je Vlada Republike Srpske (RS) potrošila više od milion KM za petogodišnje funkcionisanje Javnog preduzeća “Aerodrom Trebinje” i na kraju ga ugasila, ovih dana je raspisan tender za izradu Strategije razvoja trebinjskog aerodroma, saznaje banjalučki portal Capital.

Ta nova istraživanja i izrada planova građane RS-a koštat će oko 100.000 KM, a sve zato što je sada ocijenjeno da je studija razvoja „fantomskog“ trebinskog aerodroma, koju je radila jedna austrijska firma, nepotpuna.

U posjedu “Capitala” je tenderska dokumentacija, kojom se traži najbolja ponuda za inženjerske usluge, prostorno planiranje i uređenje pejzaža, tehničko ispitivanje, ali i konsultantske usluge.

“Strategijom bi se definisala prva faza razvoja, koja predviđa izgradnju piste u dužini od 1.700 i širini od 30 metara. Ove dimenzije bi zadovoljile uslove za polijetanje i slijetanje dva aviona čiji je kapacitet 50 sjedišta. Osim toga, dokument mora da obuhvati i gradnju terminalne zgrade, kontrolnog tornja, hangara, pristupnih i servisnih puteva, ali i parking prostor”, stoji u tenderskoj dokumentaciji „Aerodroma RS”.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS-a kažu da će “novi dokument pokazati opravdanost cijele ideje međunarodni aerodrom Trebinje”.

Informaciju da je trebinjska avio-pista ponovo na umu nadležnima potvrdio je i direktor “Aerodroma RS” Miroslav Janjić, napominjući da će strategija jasno odrediti šta će se raditi i graditi, a u okviru “strateških planiranja RS”.

“Postoje naši ciljevi i želje, ali struka će odrediti šta je moguće. Sve ovo definisat će strategija razvoja ovog aerodroma. “Aerodromi RS“ su preduzeće koje vodi brigu i o aerodromu Trebinje” istakao je Janjić, ne precizirajući kako preduzeće na čijem je čelu vodi brigu o aerodromu koji ne postoji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje