Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novi protesti ispred OHR-a: “Hoćemo biti majorizirani kao HDZ BiH”

Preuzmite sliku

Više stotina demonstranata okupilo se danas na protestima koje su ispred zgrade Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, organizirali neformalna grupa građana pod nazivom “ReSTART”, javlja Anadolija.

Povod protestnog okupljanja su, kako navode organizatori, secesionističke najave predsjednika entiteta Republike Srpske Milorada Dodika te nezadovoljstvo potezima visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta i najava korištenja bonskih ovlasti.

Mirni protest počeo je u 16.30 sati i najavljeno je da će trajati dva sata.

  • “Hoćemo biti majorizirani kao HDZ BiH”, “Schmidte ista rješenja za oba entiteta”, “Skinite nam Dejtonsku luđačku košulju” neki su od natpisa koje drže građani ispred zgrade OHR-a.

    Uporedo s tim, danas se održava i sjednica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC). Ta sjednica je razlog zbog kojeg su današnji protesti prolongirani s obzirom da su prvobitno najavljeni za ponedjeljak.

    Organizatori protesta najavili su da će se obraćati isključivo građani, a da se skupu neće obraćati poznata lica bh. politike, ali i bilo kakva stranačka ili nestranačka organizacija koja bi ovu priliku koristila za samopromociju.

    Slični protesti su održavani ispred OHR-a i u skorijoj prošlosti, a posljednji takav skup bio je 31. marta i okupio nekoliko hiljada građana. Demonstranti su tražili i ostavku Christiana Schmidta.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje