Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nove naredbe Federalnog štaba Civilne zaštite: Obustavlja se javni prevoz na području FBiH

Preuzmite sliku

Federalni štab civilne zaštite na današnjoj trećoj vanrednoj sjednici donio je nekoliko novih naredbi, među kojima je i ona kojom se obustavlja javni linijski, vanlinijski prevoz punika u cestovnom i željezničkom saobraćaju u Federaciji BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, istakao je da su u naredbi o obustavi javnog prevoza izuzeti taxi prevoznici putnika, uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera, a to su nošenje maske, rukavica i naočala, te dezinfekcija vozila nakon svake izvršene usluge.

Osim toga, pojasnio je Solak, donesene su naredbe za osiguranje trijažnih punktova sa sanitarnim upitnicima prije ulaska u zdravstvene i socijalne ustave. Zatim naredba o obustavi trgovinskih radnji te o stavljanju pod zdravstveni nadzor i izolaciju za vrijeme trajanja mjera pritvora i kazni zatvora.

‘Što se tiče naredbe koja tretira zabranu svih trgovinskih radnji ima dio koji se odnosi na izuzetke. Ova naredba se ne odnosi na prodavnice prehrambenih artikala, prodavnice higijenskih artikala, ribarnice, apoteke, specijalizirane prodavnice za prodaju i izdavanje veterinarskih i medicinskih proizvoda, poljoprivredne apoteke, benzinske pumpe, kiosci, pekare, hemijske čistionice, specijalizirane prodavnice za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijalizirane prodavnice dječije opreme, specijalizirane prodavnice hrane za životinje, prodavnice građevinskog, vodo i elektro-materijala, logistički i distributivni centri hrane, pića i higijenskih proizvoda i veledrogerije’, kazao je Solak.

Dodao je da se obustavlja rad otvorenih pijaca, tržnih prostora oko prodajnih objekata, osim otvorenog pijačnog i tržnog prostora sa poljoprivredno-prehrambenim proizvodima uz osiguranje protoka kupaca i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metara, uz poštivanje svih ostalih higijensko-epidemioloških mjera. Doktor Davor Pehar, član Federalnog štaba civilne zaštite, naglasio je da je u Federaciji BiH zvanično do sada potvrđeno 16 slučajeva zaraze korona virusom, pet u Mostaru, četiri u Konjicu, tri u Zenici, dva u Bihaći te po jedan u Tešnju i Orašju.

‘Higijensko-epidemiološka situacija na prostoru Federacije je u stanju kada već ulazimo u mogućnost lokalne transmisije. Nažalost u Mostaru nam se desio slučaj koji smo najmanje očekivali, a to je da smo imali pozitivan slučaj koji je ušao u zdravstveni sistem i koji je poremetio rad Sveučilišne-kliničke bolnice. Međutim, prema informacijama koje sam dobio tamo je odrađen veliki dio posla, tako da ta situacija ide prema smirivanju. Došlo je i do reorganizacije pružanja zdravstvenih usluga u Mostaru.

Izmješteno je rodilište. Sve rodilje se upućuju u Kantonalnu bolnicu ‘Dr. Safet Mujić’, dok se radi dezinfekcija i priprema rodilišta u prostorijama Sveučilišne-kliničke bolnice u Mostaru’, istakao je Pehar. Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, rekao je da su danas Oružane snage BiH počele postavljanje šatora za izolaciju na tri granična prelaza u FBiH, a to su Bijača, Bosanski Šamac i Izačić. ‘Na Izačiću su gotovo potpuno postavljeni šatori, tako da se u pravnom smislu već pripremamo za posebno rješenje o izolaciji, koje će se referisati ne samo na federalni zakon i naredbe Štaba civilne zaštite već i na odluke Predsjedništva BiH i državnih organa’, objasnio je Ajdinović.

Prema njegovim riječima, do sada je Federalna uprava za inspekcijske poslove pokrenula pedesetak prekršajnih postupaka protiv osoba koje nisu poštovale mjere izolacije. Vlada Federacije BiH je 16. marta zbog širenja novog korona virusa proglasila stanje prirodne nesreće. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja korona virusa proglasila “globalnu pandemiju”. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 9.200 ljudi, a potvrđeno je preko 220.000 slučajeva zaraze korona virusom u gotovo 165 zemalja, govore podaci WHO-a.

Također, WHO je Evropu proglasio novim epicentrom pandemije korona virusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje