Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novalić: Ustanovili smo strategiju za buduće djelovanje

Preuzmite sliku

 Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je danas u Sarajevu da mu je zadovoljstvo što je na sastanku entitetskih premijera s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegetijom ustanovljena strategija za buduće djelovanje koja obuhvata tri segmenta.

Pojasnio je da prvi podrazumijeva održavanje budžetske ravnoteže po svaku cijenu uz pomoć stranog novca, dok će domaći biti usmjeren za privredne subjekte.

– Drugi segment podrazumijeva pokretanje investicione potrošnje kao podrške privrednim aktivnostima, a treći usvajanje zakona za poboljšanje poslovnog okruženja – naveo je Novalić.

Dodao je da su mjere koje su poduzimane u prethodnom periodu bile kratkoročne i širokopojasne, te da su dale rezultate iako ima različitih percepcija.

– Činjenica je da smo mi održali nivo zaposlenosti mnogo bolje nego zemlje u okruženju, a pad BDP nam je drugi najmanji u Evropi – rekao je Novalić.

Najavio je da Vlada FBiH više neće imati neki srednjoročni širokopojasni program podrške privredi, već će se fokusirati na sektore koji su se pokazali kao najugroženiji.

– To su turizam, prijevoz, izvoznici i aerodromi – precizirao je Novalić. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje