Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nova posjeta SIPA-e Univerzitetsko-kliničkom centru u Sarajevu

Preuzmite sliku

Nova posjeta pripadnika SIPA-e danas na Univerzitetsko-kliničkom centru u Sarajevu dio je to aktivnosti za koje u Tužilaštvu Kantona Sarajevo u ovoj fazi istrage ne žele otkrivati.

Odnose se na predmet formiran nakon informacija iz medija da je grupa anesteziologa sa UKCS-a uputila pismo menadžmentu ove ustanove, u kojem upozoravaju na nepravilnu primjenu respiratora i druge probleme u funkcionisanju COVID odjela.

Policijski službenici ove agencije izuzimaju dodatnu dokumentaciju, a sve po naredbi Općinskog suda u Sarajevu .

“Ta naredba odnosi se na privremeno oduzimanje određenih predmeta. Bitno je napomenuti da su sve mjere i radnje nastavak aktivnosti koje su policijski službenici SIPA-e poduzimali na području Kantona Sarajevo 08. aprila 2021. godine”, kaže Luka Miladinović, portparol SIPA-e.

Prošlosedmične aktivnosti bazirane su na istrazi Tužilaštva Kantona Sarajevo. U okviru formiranog predmeta kada je naglašeno da će nastaviti sa intenzivnim prikupljanjem informacija i dokaza u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti. Respiratori su, podsjećaju iz Istinomjera, u žiži interesovanja javnosti od njihovog dolaska.

“I danas u javnosti kruže oprečne informacije o upotrebljivosti samih respiratora. Onda se govori o tome da li su samo za stacionarnu upotrebu. Da li su za intenzivnu njegu, da li su samo mobilni? Javnost je ostala uskraćena na brojna pitanja. Domaći zvaničnici se ne trude da ponude neke odgovore”, ističe Dalio Sijah, Istinomjer.

Odgovore o upotrebljivosti respiratora javnosti su u proteklom periodu ponudili mnogi. Od nadležnih organa preko medicinskih stručnjaka, do domaćih političara i diplomatskih predstavnika u BiH.

Kinreski ambasador Ping je istaknuo da se ova vrsta respiratora koju je nabavila bh. strana u velikom broju koristi širom Kine. Pokazali su se veoma efikasnom. Kada su u pitanju tretmani pacijenata oboljelih od virusa COVID-19. On je naglasio da zamjerke na ovu vrstu respiratora nisu imale desetine drugih zemalja širom Evrope i svijeta koje su ovaj proizvod uvezle. Sve informacije su javne i provjerljive na referentnim web stranicama, dodaje ambasador.

Odgovore nudi u otvorenom pismu i Institut za mjeriteljstvo BiH konstatujući da su respiratori usklađeni za EU tržište. Isto pismo bilo je i prijava upućena VSTV-u BiH, državnom i federalnom tužilaštvu da se preispita rad inspekcijskih organa. Te adekvatno djeluje u okviru utvrđivanja odgovornosti za nepostupanje u okviru zakonskog mjeriteljstva

Odgovor Institutu stigao je iz VSTV-a, potvrđeno je za N1 iz ove institucije. Pozvali su se na nadležnosti VSTV-a i utvrdili da nema disciplinskih odgovornisti nosioca pravosudne funkcije. Iz Instituta naglašavaju da je prijava tek dio detalja koje će nadležnim institucijama dostaviti u narednom periodu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,