Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Norveški sud odbacio Breivikovu tužbu protiv države

Preuzmite sliku

Norveški masovni ubica Anders Behring Breivik izgubio je parnicu protiv države u pokušaju da okonča svoju izolaciju u zatvoru, saopćio je sud u četvrtak.

Fanatik krajnje desnice, koji je ubio 77 ljudi u bombaškim napadima i pucnjavi 2011. godine, tužio je državu u januaru tvrdeći da njegovi zatvorski uslovi krše njegova ljudska prava.

– Okružni sud u Oslu je, nakon sveobuhvatne procjene, zaključio da Breivikovi uslovi služenja kazne nisu kršenje ljudskih prava – navodi se u saopćenju dostavljenom uz presudu.

Breivik služi 21-godišnju kaznu, maksimalnu kaznu za svoje zločine, koja se može produžiti sve dok se smatra prijetnjom za društvo.

On se nalazi u izolaciji otkako je 22. jula 2011. godine na otoku Utoeya ubio osam osoba autobombom u Oslu i nakon toga iz vatrenog oruja ubio 69 ostalih, većinom tinejdžera.

Slučaj je pokrenut u januaru u Breivikovom zatvoru visoke sigurnosti, smještenom na obali jezera Tirifjorden, gdje također leži Utoeya.

Breivik je posvjedočio da mu je žao zbog onoga što je učinio i rasplakao se “jer je njegov život u zatvorskoj izolaciji noćna mora zbog koje je svakodnevno razmišljao o samoubistvu”.

Dan kasnije, psiholog koji je koautor nove procjene rizika ubice svjedočio je, ipak, da nije bio ni depresivan ni samoubilački i da mu je “veoma dobro”.

– Ukratko, sud je došao do zaključka da se ne može reći da su uslovi izricanja kazne bili nesrazmjerno opterećujući – navodi se u presudi.

Breivikov advokat nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,