Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Njemački stručnjaci Schmeck i Muller boravili u posjeti Klinici za psihijatriju UKC-a Tuzla

Preuzmite sliku

U protokolarnoj posjeti Klinici za psihijatriju UKC Tuzla boravili su prof. dr. Klaus Scmeck i dr. Susanne Schluter Muller, istaknuti svjetski stručnjaci iz oblasti dječije i adolescentne psihijatrije.

Goste su primili načelnica Klinike za psihijatriju, prim. dr. med.sc. Nerminka Aljukić i pomoćnik direktora za medicinske poslove, doc. dr. med. sc. Igor Hudić. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Fondacije „Mentalno zdravlje za sve“, prof. dr. Izet Pajević i prof. dr. Mevludin Hasanović.

Prof. dr. Klaus Schmeck i dr. Susanne Schluter Muller aktivno učestvuju u realizaciji projekta rekonstrukcije i adaptacije Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju, čime će se značajno poboljšati uslovi za adekvanu brigu djece i omladine u području sveobuhvatne brige za duševno zdravlje. Pored toga ovi istaknuti stručnjaci su u više navrata za zaposlenike Klinike za psihijatriju UKC Tuzla organizovali veliki broj radionica, te održali niz stručnih predavanja iz pomenute oblasti.

Prim. dr. med. sc. Nerminka Aljukić prisutne je upoznala u kojoj fazi su radovi adaptacije na objektu, te istakla značaj saradnje sa prof. dr. Klaus Schmeck i dr. Susanne Schluter Muller koji su lično dali veliki doprinos projektu, od samog nacrta do trenutnog završetka prve faze, te se zahvalila na njihovom interesu za nastavak saradnje i iskazanu želju za angažmanom i u narednom periodu. Također je istakla značaj podrške koji su projektu pružili menadžment UKC Tuzla, ali i Vlada Tuzlanskog kantona koja je iz budžeta planirala izdvojiti 300.000 KM za realizaciju projekta adaptacije i opremanja Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju na Klinici za psihijatriju JZU UKC Tuzla.

Prema riječima predsjednika Fondacije „Mentalno zdravlje za sve“, prof. dr. Izeta Pajevića ideja za formiranje Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju traje još od 1994. godine. Fondacija je osnovana sa ciljem prikupljanja potrebnih sredstva za tu namjenu. Od dijela prikupljenih sredstava uradili su projekat adaptacije zgrade koja se nalazi pored objekta Klinike za psihijatriju i trenutno su pri završetku prve faze izvođačkih radova.

Prisitnima se obratio i pomoćnik direktora za medicinske poslove, doc. dr. med. sc. Igor Hudić koji se također zahvalio gostima na posjeti i pomoći koju pružaju od početka realizacije pomenutog projekta, te istakao veliki značaj saradnje između Klinike za psihijatriju i prof. dr. Klaus Schmeck i dr. Susanne Schluter Muller koji su pored svega gore navedenog ponudili pomoć i pri realizaciji projekata stručne edukacije mladog kadra u smislu subspecijalizacije dječije adolescentne psihijatrije. Doc. dr. Hudić je također istakao da će dokazani prijatelji iz Njemačke pokušati i dodatno pomoći na način da planiraju preko EU fondova aplicirati na projekte, te na taj način obezbjediti potrebna sredstva, kako bi čitav objekat bio završen u dogledno vrijeme, čime bi se zatvorio krug što se tiče dječije i adolescentne psihijatrije u Tuzli.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,