Četvrtak, 17. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka uvodi obavezni dvosedmični karantin pri ulasku u zemlju

Preuzmite sliku

Vlasti Njemačke uvode obavezni dvosedmični karantin za sve svoje državljane i državljane članica Evropske unije koji uđu u tu zemlju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pozivajući se na neimenovane izvore u vladi, njemačka novinska agencija DPA javlja da će na današnjoj sjednici vlade biti usvojena naredba o obaveznom karantinu za sve Nijemce koji se vraćaju u zemlju i za sve državljane Evropske unije koji dolaze u tu zemlju.

Nijemci koji se vraćaju u domovinu će u karantinu biti u mjestima boravka, a stranim državljanima će biti dozvoljen ulazak u Njemačku samo uz valjan razlog dolaska.

Dvosedmični obavezni karantin se neće odnositi na diplomate i biznismene koji dolaze u kratkotrajne posjete.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je 11. marta ove godine proglasila globalnu pandemiju COVID-19.

Prema podacima Univerziteta “Johns Hopkins”, u svijetu je koronavirusom zaraženo više od 1,28 miliona ljudi. Od posljedica zaraze umrlo je više od 69.700 oboljelih, a izliječeno je više od 265.400 ljudi.

U Njemačkoj je koronavirusom zaraženo 100.132 ljudi, a umrlo je 1.584 oboljelih, Izliječeno je 27.800 zaraženih. (Foto: DW)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,