Srijeda, 29. Novembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Nikšić: Razmislite koliko je pametno izaći na prostest za prava političara

Preuzmite sliku

Uoči današnjih skupova podrške u blizini entitetskih linija, koje su zbog optužnice protiv predsjednika RS Milorada Dodika organizovali iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH oglasio se premijer FBiH, Nermin Nikšić.

Nikšić poručuje – građani se trebaju boriti za svoja, a ne za prava političara.

“Izražavanje nezadovoljstva i borba za svoja prava su, ne samo pravo, već na neki način i obaveza građana. To je način da pokažu nezadovoljstvo radom političara koje su izabrali da zastupaju njihove interese u organima vlasti. Zato je za svaku demokratiju korisno da ima građane koji se ne boje javno izraziti svoje (ne)zadovoljstvo političkim odlukama i političarima”, započeo je.

Pozvao je građane da slobodno i javno iskazuju svoj odnos prema vlasti, da organizuju okupljanja na kojima će tražiti svoja prava, ali da istovremeno razmisle koliko je pametno izaći na proteste na kojima se bore za prava političara i na kojima ih političari koriste kao živi zid iza kojeg se kriju od odgovornosti za svoja djela.

“Tražite od nas da se borimo protiv korupcije i da se izborimo da svi budu isti pred licem pravde, a onda izlazite na proteste da zaštitite političare od pravosuđa. BiH se nakon više godina stagnacije pokrenula s mrtve tačke, usvojeni su reformski zakoni čije prednosti će građani uskoro osjetiti. Na raspolaganju su nam veliki iznosi sredstava za infrastrukturne i druge značajne projekte koji će olakšati život građana. Nemojte da te pozitivne promjene ugrozimo radi populizma i zaštite nekolicine političara”, naveo je.

Vezano | Objavljen skandalozni promotivni spot kojim se pozivaju Srbi da izađu na entitetsku liniju 

Očekuje da će protesti proteći u miru, jer je, kako je rekao, sigurnost građana prioritet.

“O stabilnosti države i njenih institucija, te sigurnosti svih njenih građana jednostavno nema pregovora. Zato svima treba biti jasno da će ovlaštene institucije i službe biti pripravne da spriječe svakoga ko pokuša ugroziti slobode i prava drugih”, zaključio je.

Podsjetimo, iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH pozvali su građane Republike Srpske da u 18 časova dođu na “međuentitetsku granicu” na mirno okupljanje koje organizuju kao podršku za Milorada Dodika i Miloša Lukića protiv kojih je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu. Skup “Srpska pred sud” prvobitno je planiran ispred Suda BiH u Sarajevu, ali je MUP Kantona Sarajevo odbio njihov zahtjev iz sigurnosnih razloga.

Okupljanja su planirana u Doboju, Istočnom Sarajevu, Loparama i Nevesinju, a skup bi trebao trajati oko pola sata. Istovremeno, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović pozvao je na “mirnu blokadu” saobraćaja u trajanju od pola sata.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,