Petak, 3. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nastupaju za reprezentaciju BiH i na 11. juli veličaju ratnog zločinca

U Memorijalnom centru u Potočarima danas je klanjana dženaza namaz i obavljen ukop 33 žrtve genocida koji je nad Bošnjacima počinjen 1995.godine u “zaštićenoj zoni UN-a” Srebrenici.

U genocidu je živote izgubilo 8372 nevino stradale žrtve. Svake godine 11. jula Bosna i Hercegovine tuguje prisjećajući se svih žrtava kao i onih koji su prošli golgotu pakla u Srebrenici.

Također, širom Evrope i svijeta u mnogim gradovima na prigodan način bude obilježen 11. juli i odata počast žrtvama genocida.

Nažalost ima i onih koji uprkos sudskim presudama negiraju da se u Srebrenici dogodio genocid. To boli sve majke Srebrenice, to boli sve one koji vole ovu zemlju, to boli svakog razumnog i normalnog čovjeka.

Još kada uvrede takve vrste dolaze od mladih ljudi, od sportista koji nastupaju za Bosnu i Hercegovinu onda je to za svaku osudu.

Tako je danas putem reprezentativac BiH u karateu, Lazar Marković na Instagramu napisao ‘Generale hvala ti za oslobođenje Srebrenice’, i objavio sliku ratnog zločinca Ratka Mladića.

 • Također, ratnog zločinca Ratka Mladića na Instagramu veličala je i Dajana Kalajdžić koja također nastupa za reprezentaciju BiH u karateu.

 • Nakon njihovih objava putem Facebooka oglasio se Kenan Alikadić dugogodišnji karate reprezentativac BiH, koji je napisao:

  Uvažene kolege sportiste,

  Vrijeme iza nas se ne može promijeniti niti vratiti ali u duhu suživota i saradnje koja je neminovna zbog propisa molimo sve članove karate sporta da poštuju tuđi gubitak. Ne tražimo da se prizna ili odaje počast stradalim ali ne očekujemo da se skrnavi po žrtvama genocida u Srebrenici. To je historija, potkrijepljena faktima u vidu presuda Haškog tribunala. Danas, na 11. juli kada mnogi reprezentativci BiH spuštaju pokoju košćicu svojih najmilijih sabranu u 5 grobnica u Srebrenici, njihove kolege, reprezentativci, momci sa kojima dijele tatami ismijavaju žrtve, veličaju zločince koji su presuđeni i umanjuju šansu da ovaj savez zaživi.

  Samo želimo na ovaj dan da skrenemo pažnju da znamo sa kime smo u sali a nakon dženaze u Srebrenici ćemo svim pravnim lijekovima i propisima saveza dati sve od sebe da ova reprezentacija bude suprotna od svega čemu danas svjedočimo.

  Ukratko, reprezetativac iz RS, Lazar Marković je danas rekao svoje viđenje suživota, reprezentacije BiH i postulata vještine kakva je karate.

  Isto tako je rekla još jedna reprezentativka Dajana. Uvažene kolege, ne mislimo isto i naše viđenje suživota, sporta i vještine je nešto drugačije od Lazarovog i Dajaninog. Žrtve se svugdje u svijetu priznaju ali eto kod nas “braće” u karate sportu nije tako.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje