Utorak, 3. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Nastavljena saradnja Vlade TK i IOM-a: Pronalazak optimalnih rješenja po pitanju migranata

Preuzmite sliku

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić primio je danas u posjetu delegaciju Međunarodne organizacije za migracije (IOM) predvođenu šeficom misije Laurom Lungarotti.

Fokus razgovora bio je usmjeren na uspostavu snažnije koordinacije između kantonalnih institucija i institucija koje se zajedno sa IOM-om bave pitanjima migracija. Također, posebna pažnja posvećena je iznalaženju institucionalnog rješenja za privremeni prihvat migranata.

Premijer Halialgić i ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK Fadil Alić su izrazili razumijevanje za ova pitanja te istaknuli da će Vlada Tuzlanskog kantona, u okviru svojih kapaciteta iznaći optimalna rješenja za sistemsko rješavanje pitanja postupanja sa migrantima.

„Prije svega zahvalni smo što je IOM prepoznao potrebu i prošle godine u Tuzli otvorio svoj terenski ured, te time u znatnoj mjeri olakšao postupanja i saradnju koju imamo po pitanju migranata. Imamo nekoliko ideja kako bismo mogli ponuditi kvalitetan odgovor na izazov privremenog smještaja maloljetnih migranata, o čemu smo danas razgovarali. Ideje ćemo razmotriti i o koracima koje ćemo poduzimati u narednom periodu obavijesti ćemo naše partnere u IOM-u“, kazao je premijer Halilagić.

Uz šeficu Lungaroti, današnjem sastanku su prisustvovali koordinator za migracije u IOM-u BIH Dražan Rozić i šef IOM terenskog ureda u Tuzli Midhat Dugonjić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,