Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Naša stranka: Ukinuti akcize i PDV na gorivo

Preuzmite sliku

Osim prošlogodišnje odluke kojom se kontroliše visina marži za naftne derivate, Vlada Federacije bi hitno morala reagovati i drugim mjerama kako bi se zaustavila inflacija čiji svakodnevni rast vidimo.

U uslovima u kojima cijene na tržištu nemaju ograničeni rast, prije svega to znači zaustavljanje rasta cijene goriva, koja bi mogla dovesti do eskalacije cijena drugih osnovnih proizvoda, a naročito namirnica na tržištu BiH.

Jasno je da mjera koja bi mogla dati trenutne rezultate, dok traje rast cijena goriva na svjetskim berzama, jeste ukidanje akciza na gorivo, koja u trenutnoj cijeni od 2,76KM učestvuje sa 0,30KM. Druga mjera koja se može predložiti je privremeno ukidanje PDV-a na gorivo, čime bi se moglo oduzeti još 0,40KM. O ovome već neko vrijeme govore i ekonomski stručnjaci ali i stranke Trojke.

Inflaciju i stagnaciju privrede moguće je dijelom obuzdati i uvođenjem subvencija države na cijene goriva za poljoprivredu, takozvanim plavim dizelom, čime bi ne samo dobili više hrane u domaćoj proizvodnji, već i obuzdavanje rasta cijena domaćih namirnica. Sve dok Bosna i Hercegovina većinu svoje hrane ne podmiruje iz sopstvene proizvodnje, treba voditi računa o obezbjeđivanju sigurnih kanala za redovno snabdijevanje. Inicijative za uvođenje prava na plavi dizel Naša stranka je već ranije uputila u proceduru na državnom i federalnom nivou te i dalje stojimo iza istih zahtjeva i argumenata.

U situaciji kada budžet Federacije BiH nije usvojen, hitnim korekcijama Vlada Fadila Novalića morala bi uticati na to da se povećaju iznosi za subvencije poljoprivredi, čime bi se osigurala sjetva i povećanje proizvodnje hrane, što bi zaustavilo trenutnu histeriju u nabavkama zaliha. Takođe, Vlada bi trebala maksimizirati iznos za nabavku robnih rezervi, iako premijer tvrdi da je već sada taj iznos desetostruko povećan u odnosu na dosadašnju praksu. Nažalost, Vlada FBiH se do sada nije pokazala sposobnom da djeluje u vremenu krize, pa je teško očekivati promjenu paradigme i ovaj put. Iz tog razloga smo na još neusvojeni budžet uputili amandman kojim smo upravo za poljoprivredu tražili 150 miliona KM što ćemo ponoviti i kada budžet dođe na dnevni red. Zatražili smo, također, informaciju o tačnim podacima robnih rezervi kako bismo i mi i građani znali da li premijer Novalić i ovaj put kao u slučaju respiratora falsificira podatke.

Inicirali smo 28. februara osnivanje kriznog štaba koji bi dnevno pratio situaciju na berzama i razvoj krize i donosio odluke koje bi mogle stabilizirati ekonomska kretanja, zaustaviti inflaciju i spriječiti stagnaciju privrede BiH. S obzirom na to da se ovo još uvijek nije realizovalo, ponovo ćemo ovaj zahtjev uputiti ka Vladi FBiH u ponedjeljak.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,