Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Naša stranka: Sebija Izetbegović mora hitno podnijeti ostavku ili biti smijenjena

Preuzmite sliku

Povodom otkaza 13 anesteziologa na KCUS-u reagovao je Klub zastupnika Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

„Otkaz 13 anesteziologa ocjenjujemo kao čin profesionalne odgovornosti i građanske hrabrosti. To je čin buđenja društvene svijesti da KCUS s trenutnom upravom više nije institucija na koju možemo računati kad je u pitanju zaštita građana, pogotovo od pandemije, ali također treba ispitati koliko je u stanju brinuti o zdravlju uopšte.

Za takvo stanje najodgovornijom smatramo direktoricu Sebiju Izetbegović. Podsjetimo, prije više od mjesec dana 17 anesteziologa napisalo je pismo u kojem tvrde da su respiratori čiji je dobavljač bila firma Srebrena malina neispravni. Sebija Izetbegović je dezavuisala javnost tvrdeći da je to pismo stvar interne komunikacije na KCUS-u u cilju skretanja pažnje na probleme s kojim se susreću te njihovog rješavanja. Javnost je tako umirena s vjerom da će se ti problemi i riješiti. Prošlo je mjesec dana i imamo slučaj da anesteziolozi masovno napuste KCUS. To znači da ništa od problema koje su uočili nije riješeno. Direktorica Izetbegović mora hitno podnijeti ostavku ili biti smijenjena. U suprotnom, s obzirom na nezadovoljstvo radnika, ostat će jedina uposlenica te ustanove a zasad je sigurno da ta ustanova služi zadovoljenju jedino njenih ambicija.

Novonastala situacija je također dokaz da je bilo nužno održati tematsku sjednicu koju smo u više navrata zahtijevali od rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Nikad u dvije godine svog mandata nismo imali priliku da razmatramo izvještaje o radu KCUS-a što nam je u nadležnosti. Nadamo se da će predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović povodom otkaza 13 anesteziologa konačno sazvati traženu i neophodnu sjednicu.

Također smatramo odgovornom i Vladu FBiH u čijoj je nadležnosti KCUS. Pitamo zato premijera Novalića i ministra zdravstva Mandića: Šta još treba da se desi pa da tu instituciju stave u službu građana?“

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje