Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Naredne sedmice konferencija s ciljem osnaživanja žena sa oštećenjem vida u TK

Preuzmite sliku

Od 14. do 16. 08. 2017.godine, u okviru projekta podržanog od Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku, Ekumenske inicijative žena i Grada Tuzla, Udruženje građana oštećenog vida Tuzla organizira konferenciju o položaju slijepih i slabovidih žena.

Konferencija ima za cilj osnaživanje žena sa oštećenjem vida i razmjenu iskustava. Održava se u Hotelu „Orion“ u Ormanici i okupit će 30 učesnica sa područja Tuzlanskog kantona. Prvog dana bit će upriličena promocija brošure sa praktičnim savjetima za domaćice na Brajevom pismu i izložba pomagala koja se koriste u domaćinstvu i svakodnevnom životu.

Pomagala kompenziraju oštećenje vida i korisnice čine samostalnijim. Pored toga, bit će obrađene slijedeće teme: reproduktivno zdravlje, porodični život, značaj bavljenja sportom i rekreacijom i upravljanje ličnim finansijama.

Slijepe i slabovide žene izložene su višestrukoj diskriminaciji i nerazumijevanju od strane porodice i društva. Na području Tuzlanskog kantona ima ih više od 400. Nisu uključene u redovne programe za žene koji se provode na području Grada Tuzle i Tuzlanskog kantona. Zaposleno ih je samo između 2 i 3% prema podacima iz Udruženja. Za razliku od žena koje vide, teže dolaze do informacija i usluge im nisu jednako dostupne, navode iz tuzlanskog udruženja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje