Nedjelja, 4. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Nadležni u Federaciji BiH objavili preporuke za izolaciju i samoizolaciju

Preuzmite sliku

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine na svojoj stranici je objavio ažurirane preporuke za izolaciju i samoizolaciju zaraženih koronavirusom i njihovih članova porodice.

Shodno tome, iz ZZJZ FBiH su prije svega pojasnili šta je zapravo “sumnjiv slučaj” koronavirusa te na koji način se on utvrđuje.

Dakle, riječ je o kliničkim definicijama – pojava simptoma i epidemiološkim, što prije svega podrazumijeva testiranje na koronavirus.

Dalje su istakli da samoizolacija podrazumijeva mjeru kojom se osobe koje su bile u bliskom kontaktu s potvrđenim slučajem COVID-19 izoliraju od drugih u cilju preveniranja potencijalnog daljeg širenja zaraze.

“Vrijeme inkubacije iznosi 1-14 dana, što je i preporučeno vrijeme samoizolacije za bliske kontakte potvrđenih slučajeva COVID-19. Uzimajući u obzir ubrzano širenje omikron varijante SARS-CoV-2 i pragmatičan pristup koji uključuje potrebu za funkcioniranjem ključnih segmenata društva, preporučuje se skraćenje razdoblja izolacije”, naveli su iz ZZJZ.

Shodno tome, napravili su grupe pacijenata i naveli period trajanja samoizolacije za bliske kontakte zaraženog ovisno o vakcinaciji (tabela ispod):

  • Trajanje perioda samoizolacije za bliske kontakte COVID-19, a koji su predhodno preboljeli COVID-19 ili su prethodno klasificirani kao vjerovatan slučaj COVID-19 (tabela ispod):

  • Iz ZZJZ su dalje naglasili da izolacija predstavlja mjeru kojom se potvrđeni ili sumnjivi slučaj COVID-19 izolira od drugih osoba u periodu trajanja zaraznosti (u kojem zaražena osoba direktno ili neizravno može prenijeti infektivni agens ili patogen na drugu osjetljivu osobu), prenosi N1.

    Shodno tome, objavili su pravila i za izolaciju u odnosu na status vakcinacije (tabela ispod):

  •  

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje