Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Načelnik Banovića Bego Gutić najavio povećanje plaća zaposlenim u javnim ustanovama

Preuzmite sliku

Plaće zaposlenih u šest banovićkih javnih ustanova bi u 2022. godini trebale biti povećane za 10 posto.

Za ovu namjenu su u Prijedlogu budžeta Općine Banovići za narednu godinu planirana sredstva u iznosu od 108 hiljada konvertibilnih maraka. Kako je kazao općinski načelnik dr. Bego Gutić u razgovoru sa direktorima ustanova, svim ustanovama povećat će se godišnja tranša i navedeni iznos je sasvim dovoljan da se ostvari spomenuto povećanje.

Odluka o povećanju plaća zaposlenim u javnim ustanovama donijeta je na osnovu dostavljenih zahtjeva ustanova, ali ona predstavlja i realizaciju ranijih najava. Naime, načelnik Gutić je još tokom pripreme Nacrta bužeta Općine za 2022. godinu govorio da su plaće u ustanovama male i da ih treba povećati.

Povećanje se odnosi na sve zaposlenike, a zadatak ustanova je da do kraja godine urade izmjene rješenja o zaposlenicima te da u svojim Pravilnicima o radu izvrše izmjene koeficijenata u skladu sa najavljenim povećanjem. Također, obaveza direktora javnih ustanova biće da potpišu ugovor sa općinskim načelnikom o dinamici isplate sredstava za svaki mjesec (preporuka revizije), a istim će se regulirati i pravdanje sredstava na mjesečnom nivo.

Odluka o povećanju plaća zaposlenicima u javnim ustanovama: „Centar za kulturu i informisanje“. „Dječije obdanište“, Centar za socijalni rad“, Javna biblioteka“, Centar za zaštitu, razvoj i promociju turizma“ i „Sportsko kulturni centar“ Banovići stupit će na snagu po usvajanju Prijedloga budžeta Općine za 2022. godinu, koji bi se trebao razmatrati na sjednici Općinskog vijeća do kraja tekuće godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje