Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na snagu stupio Pravilnik o ocjenjivanju oštećenja organizma civilnih žrtava rata

Preuzmite sliku

Na snagu je stupio Pravilnik o ocjenjivanju oštećenja organizma civilnih žrtava rata i nesposobnosti za privređivanje članova porodice civilnih žrtava rata koji je dostupan ovdje.  

Pravilnik utvrđuje pravo civilnih žrtava rata na ličnu invalidninu, dodatak za njegu i pomoć od druge osobe, ortopedski dodatak, kao i postupak za utvrđivanje nesposobnosti za privređivanje članova porodica civilnih žrtava rata.

Osim toga, Pravilnik regulira postupak i način ocjenjivanja oštećenja organizma civilnih žrtava rata i nesposobnosti za privređivanje članova porodica civilnih žrtava rata u rješavanju njihovih prava, a u skladu sa Zakonom o zaštiti civilnih žrtava rata u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Shodno ovom Pravilniku, Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja će donositi nalaze, ocjene i mišljenja u prvostepenim i drugostepenom postupku. Pravilnik je stupio na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenim novinama Federacije BiH”, saopćenje Federalnog ministarstva rada i socijalne politike(FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,