Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na Sarajevskom festivalu turizma oko 70 izlagača iz pet zemalja

Preuzmite sliku

KJP Centar „Skenderija“ će i ove godine dati svoj doprinos razvoju turističke ponude Bosne i Hercegovine organizacijom velikog turističkog događaja Sarajevskog festivala turizma – 41. Međunarodnog sajma turizma, ugostiteljstva i turističke berze  od 23. do 25.oktobra.  

Kako je rečeno iz KJP Centar „Skenderija“ Sarajevski festival turizma okupit će turističku ponudu Bosne i Hercegovine i pozicionirat njeno mjesto u regionu.

“Bosna i Hercegovina je veoma zanimljiva turistička destinacija, zahvaljujući geografskom položaju, izuzetnim prirodnim ljepotama, kulturno-historijskom nasljeđu i pogodnim klimatskim uslovima. Upravo ova manifestacija ima zadatak da prije svega afirmiše bh. turističku ponudu i potencijale”, navode iz Centra „Skenderija“.

Dio te manifestacije je i turistička ponuda stranih turističkih ponuđača, koji su vrlo zainteresovani da pored promocije svojih turističkih destinacija, upoznaju i bogatu turističku ponudu Bosne i Hercegovine.

Prezentacije strane i domaće turističke ponude, stručne konferencije, predavanja, promocije, kulturno-umjetnički program bit će dio sadržaja koji će se ponuditi turističkim radnicima i široj publici.

Tema ovogodišnje manifestacije je „Outdoor i avanturistički turizam“. Outdoor i avanturistički turizam jedan je od najbrže rastućih kategorija turizma.  U potrazi za jedinstvenim iskustvima, turisti se okreću avanturističkom turizmu i destinacijama koje su još uvijek nedovoljno otkrivene.  Savremeni turista traži više od pasivnog odmora, preferira dodatni sadržaj i atrakcije kako bi obogatio svoje slobodno vrijeme i posjetu određenoj destinaciji, ističu organizatori manifestacije.

Program sajma će već tradicionalno obuhvatiti i ugostiteljstvo kao vrlo važan segment turističke ponude. Tako će i ove godine u saradnji sa Udruženjem kuhara u BiH biti organizovan raznovrstan program /međunarodna takmičenja, degustacije, predavanja…/.

Pokrovitelji manifestcije su Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo.

Partneri pri organizaciji programskih sadržaja manifestacije su: Prirodnomatematički fakultet Univerziteta u Sarajevo, Odsjek za geografiju i Udruženje kuhara u BiH.

Na sajmu će se predstaviti oko 70 izlagača – turističkih zajednica, hotela, turističkih agencija, parkova prirode, prijevoznika, restorana, proizvođača i trgovaca ugostiteljskom opremom, privrednih udruženja, stručnih časopis i drugih iz pet zemalja (BiH, Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Turska). (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje