Subota, 16. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na pileću jetricu ulovio soma grdosiju od 45 kilograma

Preuzmite sliku

Ribolovac Mensudin Pehlić, iz sela Trnovi nadomak Velike Kladuše, ulovio je na rijeci Glini, koja protiče kroz pomenuto mjesto pravu gradosiju, soma kapitalca teškog čak 45 kilograma i dugačkog 117 centimetara.

Pehlić za “Nezavisne” kaže kako je nedavno, na identičnoj lokaciji koju ne želi otkriti, upecao još dva kapitalna soma, od kojih je jedan bio težak 37, a drugi 10 kilograma, te ih potom pustio natrag u rijeku.

 • Kaže kako mu je u izvlačenju ove riječne nemani pomogao kolega Enis Okić, s kojima je skupa bio u ribolovu, te još jedan ribolovac koji se našao u blizini.

  “Jedva smo ga nas trojica nekako savladali za što nam je trebalo oko sat vremena. Neopisiv je osjećaj pobijediti toliku ribu i to se ne može riječima opisati, ovo je san svakog pravog ribolovca. Još ne mogu da vjerujem da sam sa prijateljima uspio da pobijedim takvu neman. Nemam novca da ga prepariram, pa ću ga podijeliti komšijama i prijateljima”, kaže Pehlić.

  On je još objasnio da se ova riječna grdosija upecala na pileću jetricu.

  Inače, som je najveća riječna riba kod nas. Naseljava rijeke i jezera, voli mirna i duboka mjesta zaštićena panjevima i granama.

  Jede svašta, a glavnu hranu mu čine ribe, žabe, rakovi, sisari, a lovi i ptice koje slete na vodu. Problem soma je loš vid, te hranu više nalazi pipanjem i izuzetno je osjetljiv i na najmanju vibraciju u vodi.

  Veliki somovi su toliko snažni da se dešava da čovjek nema dovoljno snage da ga izvuče na obalu, zbog čega je često jedino rješenje za ribara da ga pusti na slobodu.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje