Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

MVPBiH je sve informacije o vakcinama dostavilo nadležnim institucijama

Preuzmite sliku

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine kada je u pitanju ponuda ruske vakcine protiv koronavirusa aktivno i blagovremeno reagiralo na zahtjeve svih institucija te informacije prikupljalo i proslijeđivalo nadležnim državnim i entitetskim ministarstvima odmah po njihovom primitku.

“Kada je u pitanju Ruska Federacija, Ministarstvo se 22. januara pismom obratilo Federalnom ministarstvo zdravstva, kojim su se tražile karakteristike vakcine Sputnjik V i Sinopharm, kao i sve ostale korisne informacije, te mogućnosti nabavke. MVPBiH je na osnovu toga uputilo notu Ambasadi Rusije u BiH.”, dodaje se u saopćenju.

Ambasada BiH iz Moskve 28. januara uputila je pismo s osnovnim informacijama o ruskoj vakcini Sputnik V uz adekvatne priloge, a istog dana Ambasada Ruske Federacije u BiH uputila je notu kao odgovor na upit MVPBiH u vezi s namjerom bh. strane da nabavi rusku vakcinu Sputnik V.

“Informirajući nas da je za tu proceduru nadležan Ruski fond direktnih investicija preporučili su direktan kontakt s Fondom.”, pojašnjeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Te informacije su proslijeđene Federalnom ministarstvu zdravstva i Ministarstvu civilnih poslova BiH te iz Ministarstva vanjskih poslova navode da su svoje obaveze izvršavali na vrijeme i dodaju da se za nabavku vakcina i odluke o nabavkama, upite i odgovornost treba adresirati institucijama u čijim nadležnostima je ta oblast odbacujući sve neosnovane i neutemeljene optužbe prema njima.

“Jasno je da su građani BiH s pravom nezadovoljni, posebno imajući u vidu sve veći broj zaraženih i smrtnih slučajeva, ali je važno je da odgovornost konačno počnu preuzimati oni čija je ovo isključiva nadležnost, te da politički akteri ne koriste pandemiju za jeftine političke obračune.” navodi se u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,