Utorak, 3. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Mostar uvodi turističke kartice: Godišnji prihodi bi mogli dosegnuti 23 miliona KM

Preuzmite sliku

Mostar PASS je kartica namijenjena turistima i posjetiteljima kojoj je cilj povećati posjećenost kulturnih sadržaja i znamenitosti, te ponuditi dodatni alat za pregled odredišta kako bi gosti imali ispunjen i kvalitetan boravak u Gradu na Neretvi.

Po riječima voditelj Ureda UNESCO-a u BiH Siniše Šešuma, Mostar PASS je mehanizam koji će omogućiti bolje upravljanje velikim turističkim potencijalom Mostara.

Sretan sam što se danas može prezentirati Mostar PASS, na kojem radimo nekoliko mjeseci. Ovo je zaista jedan veliki korak i nastavak uspješne suradnje između UNESCO-a i Grada Mostara.

“Ono što nam je važno naglasiti je da uvođenje passa, prethodno uvođenje vinjete, i sve ono što smo uradili u prethodnom razdoblju vezano za strategiju razvoja turizma, vrlo značajno kada govorimo o području grada Mostara koje je na listi svjetske baštine UNESCO-a”, rekao je Šešum.

Adekvatno upravljanje turizmom

Gradonačelnik Mario Kordić istaknuo je kako je turizam jedna od strateških grana razvoja Mostara.

“Nažalost, nama se turizam svih ovih godina događao i sad je konačno došlo vrijeme da počnemo odgovorno i adekvatno upravljati turizmom kako bi Grad Mostar imao benefit od svega onoga što smo mi naslijedili, a to je Stari grad, zaštićena UNESCO baština, svi spomenici u Mostaru i sve ono što čini turističku ponudu”, izjavio je mostarski gradonačelnik.

Dodao je kako očekuje značajne prihode od prodaje Mostar PASS-a, koji će biti korišteni za razvoj i održavanje turističkog potencijala Mostara.

 • Savjetnik gradonačelnika Marin Čuljak podsjetio je kako se na ovom projektu intenzivno radilo proteklih godinu i pol.

  “Grad Mostar je godinama gubio jako puno novaca zbog neupravljanja turizmom i zbog toga su proizišle dvije odluke, ona o vinjetama i ova o Mostar PASS-u. Uvođenjem vinjete 16. marta ove godine do 20. augusta smo već prešli prihod od 450 hiljada maraka, što znači da je ona imala smisla”, kazao je Čuljak.

  Kreće prodaja Mostar PASS-a

  Prodaja Mostar PASS kartice počinje u ponedjeljak, 4. septembra, a ista se može kupiti preko interneta na domeni pass.mostar.ba. Po odluci mostarskog Gradskog vijeća, ona košta 70 KM te se njome mogu posjetiti sve gradske znamenitosti. Kada projekt zaživi očekuje se godišnji prihod od oko 23 miliona maraka.

  “Kad smo gledali brojke, procijenili smo da je mogućnost ukupne zarade oko 23 miliona KM. Nije to 23 miliona za Grad Mostar, nego je to 23 miliona potencijala, a ugovornim odnosima puno više zarađuju sadržaji i objekti koji se nalaze u Mostar PASS-u, ali naravno da će od toga koristi imati Grad Mostar. Velik je to potencijal, nisam htio kalkulirati s brojkama jer je to uvijek neizvjesno. Za vinjetu smo očekivali po brojkama oko milion KM godišnje, a po ovim brojkama se čini da će to i biti tako, što svjedoči da je menadžment dobar, zaključio je Čuljak.

 • Osnovni paket Mostar PASS-a sadrži skok sa Starog mosta, posjete muzejima MUM, Hercegovina, Stari most s kulom i labirintom, posjet kući Svetozara Ćorovića, Franjevačkoj crkvi i Zvoniku mira, posjet galeriji Biskupskog ordinarijata, posjet džamiji Tabačica i Mehmed Koski džamiji, te posjet manastiru i muzeju Žitomislić. Popis nije konačan i on će se u hodu ažurirati.

  Ideja stara 11 godina

  Predsjednik Gradskog vijeća Mostar Salem Marić podsjetio je kako se ova ideja rodila još 2012. godine, ali je tad nije bilo moguće realizirati zbog nepostojanja Gradskog vijeća.

  “Drago mi je da smo se vratili na put brzog rješavanja turizma u Mostaru s pass karticom i vinjetama. Najavio bih da ćemo u devetom mjesecu najvjerojatnije završiti i priču oko turističke zajednice. Sigurno je da Mostar predvodi turizam u BiH, a s ovime ćemo zaokružiti priču s turizmom u gradu te uvest red u turističke potencijale. Vijeće je sigurno pokazalo da će se ovakve odluke uvijek podržavati”, kazao je Marić.

  Svoje veselje ovom odlukom iskazala je i gradska vijećnica Adela Gosto.

  “Napokon smo dovoljno sazreli da vidimo koliki potencijal imamo, koliko religijsko i kulturno bogatstvo imamo. Posebno mi je drago da je Mostar shvatio značaj i skakača sa Starog mosta”, poručila je Gosto.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje