Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mogherini i Hahn nakon odluke Ustavnog suda BiH: Svi se suzdržite od aktivnosti koje bi dovele do eskalacije

Preuzmite sliku

Federica Mogherini, visoka predstavnica Evropske unije i komesar Johannes Hahn u zajedničkoj izjavi nakon jučerašnje odluke Ustavnog suda BiH poručili su da se sve strane trebaju suzdržati od aktivnosti koje mogu dovesti do eskalacije situacije, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ustavni sud Bosne i Hercegovine se nije upustio u preispitivanje odluke o Danu Republike Srpske, te je usvojio privremenu mjeru kojom se privremeno suspenduje održavanje referenduma u RS. Ohrabrujemo institucije u BiH da riješe ovo pitanje i poštuju vladavinu prava putem ustanovljenih pravnih procesa i postojećeg ustavnog okvira, a kroz konstruktivan dijalog“, poručili su u zajedničkoj izjavi Mogherini i Hahn.

U izjavi se dalje kaže se sve strane trebaju suzdržati od aktivnosti koje mogu dovesti do eskalacije situacije, te se dodaje:

“Bosna i Hercegovina je započela s reformama neophodnim za rješavanje ekonomskih i socijalnih izazova s kojima se zemlja suočava, a koje su ključne kako bi napredovala na evropskom putu. Pitanje o Danu RS-a ne bi trebalo i ne smije skrenuti pažnju Bosne i Hercegovine s ovog izuzetno važnog posla.“ (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje