Petak, 15. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mladi iz BiH i Srbije: Umjetnost i kultura ključni za izgradnju mira

Preuzmite sliku

Mladi aktivisti iz Bosne i Hercegovine i mladi novinari iz Republike Srbije okupili su se danas u Sarajevu oko projekta ‘Digital Natives Combating Dangerous Narratives in Western Balkans’ kako bi ojačali saradnju i saznali više o ratnoj prošlosti, 1992.do 1995.godine.

Projekt organizira Udruženje Zaboravljena djeca rata (ZDR) u saradnji sa organizacijom Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) i Evropske unije.

Programski koordinator „Udruženja zaboravljena djeca rata“ Muhamed Tucaković, je kazao da je cilj projekta proširenje saradnje mladih iz Srbije i BiH, da se novinari i aktivisti uvežu i da im se pruži prilika da vide, posjete i nauče ono što kroz formalno obrazovanje nisu mogli naučiti.

– Obrazovni sistemi u državama regije i u BiH ignorišu ratne teme i time mladima ne daju priliku da nauče i budu objektivno informisani. Bolje razumijevanje historije doprinosi i boljem suživotu. Zato je važno da mladi počnu da govore o ratnim temama, kako bi postavili temelje za bolju i otvoreniju komunikaciju u budućnosti – kazao je Tucaković.

Mladi će na imati priliku da prate predavanja bh.režisera Dine Mustafića, novinarke Arijane Saračević-Helać, predsjednice Udruženja Ajne Jusić, kao i historičara Nikolasa Molla.

Također će do 23. maja tokom boravka imati priliku i za muzejske posjete: Muzej ratnog djetinjstva, Historijski muzej BiH, kao i važne historijske lokacije opsade Sarajeva.

Koordinatorica projekta Divna Prusac kaže da su saradnju započeli jer je ona neophodna i zato što se gubi kontakt među mladima.

– U fokusu projekta je da mladi naprave multimedijalni sadržaj, te će u timu od po dvoje ljudi, iz BiH i Srbije, raditi temu suočavanje sa prošlošću, pomirenje u regionu, i saradnja mladih. I to na osnovu utvrđenih činjenica koje će im pomoći da te sadržaje oblikuju i da ih vjerodostojno distribuiraju do publike – istakla je Prusac.

Mladi iz BiH i Srbije žele da region obogate saradnjom, jer, zaključila je, našem obrazovanju je potrebna dopuna, a jedini način da popravimo region i odvedemo ga u svjetliju budućnost i prevaziđe postkonfliktni period je saradnja, razgovor, druženje.

Iz Udruženja Zaboravljena djeca rata su uvjereni da su umjetnost i kultura jedan od ključnih faktora za izgradnju mira u postkonfliktnim državama i društvima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , , ,