Utorak, 19. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mještani kalesijskih naselja vlastitim sredstvima zarasli šumski kompleks pretvorili u divno izletište

Preuzmite sliku

Mještani kalesijskih naselja Sarači i Miljanovci, svojim radom i zalaganjem, su zapušteni i zarasli šumski kompleks „Paljevine“ pretvorili u prelijepo izletište.

Očišćena je borova šuma, izgrađeno šest prelijepih šadrvana, sa ložištima, dovedena voda, izgrađen sanitarni čvor i pripremljen prostor na kojem se planira fudbalsko igralište. U narednom periodu planirano je asfatiranje lokalnog puta, izgradnja rasvjete i dječijeg igrališta.

“Ideja za izgradnju izletišta pokrenuta je u vrijeme pandemije koronavirusa, u trenutku kada je dio mještana obližnjih naselja ostao bez posla” govori Enes Zahirović, vozač autobusa i jedan od pokretača inicijative.

“Nekolicina nas je pokrenula inicijativu da probamo nešto napraviti u rejonu „Paljevine“ koja se nalazi iznad naših naseljenih mjesta. Riječ je o prelijepoj borovoj šumi, koja je bila zarasla i zapuštena. Počeli smo sa čišćenjem rastinja i nakon prve akcije smo vidjeli da okolina poprima mnogo drugačiji i ljepši izgled. Zahvaljujući vlastim sredstvima mještana i naših ljudi u dijaspori započeli smo radove. Akciju su podržali i privrednici iz Kalesije, vlasnici firmi ZUX 4, Šesi komerc, Obnova, Sonko i Bajro Čaušević, koji su nam donirali dio građevinskog materijala. Radove smo izvodili mi mještani i time smo uštedjeli značajan dio novca“, kaže Zahirović.

  • Iako su radovi još uvijek u toku, Zahirović ističe da je ponosan na svoje mještane i da pohvale stižu sa raznih strana.

    „Uređenje izletišta „Paljevine“ je nešto što nas čini sretnim i zadovoljnim. Iako radovi još nisu završeni mnogi mještani već dolaze na ovaj lokalitet sa svojim porodicama. Svi su pozitivno iznenađeni potpuno drugačijim i ljepštim prizorom. Prostor je idealan za šetnju kroz borovu šumu. Obezbijedili smo uslove da naši sugrađani mogu s porodicom ili prijateljima sjesti u natkrivene šadrvane, raspaliti roštilj, na ložištima, koja daju sigurnost da neće doći do požara. Obezbijedili smo vodu i sanitarni čvor. Poravnali smo teren i zasijali travu, nabavili golove za mali fudbal. Ostalo je još da postavimo ljuljaške, klackalice i sve ono zbog čega će se i naša djeca radovati na dođu na ovo izletište“, naglašava Zahirović, koji dodaje da je do sada kompletna investicija iznosila 17 hiljada KM.

  • Izgradnja izletišta „Paljevine“ dobija posebno na značaju ako se ima u vidu činjenica da je kompletno uređenje izvršeno vlastitim sredstvima mještana i donatora, bez budžetskog novca. Mještani Sarača i Miljanovaca se nadaju da će njihovi dosadašnji napori na uređenju izletišta i očuvanju prirode prepoznati nadležne općinske i kantonalne institucije i da će im pomoći prilikom asfaltiranja pristupnog puta i izgradnje ulične rasvete. Time bi prostor izletišta „Paljevine“ bio zaokružen i predstavljao bi jedno od najljepših i najuređenijih izletišta na području općine Kalesija. (Radio Feral)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,