Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Mirjana Marinković Lepić prva je predsjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u njegovoj historiji

Preuzmite sliku

Danas je konstituisan Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Za predsjedavajuću je izabrana Mirjana Marinković Lepić iz Naše stranke.

Marinković Lepić je inače prva žena na mjestu predsjedavajuće u istoriji Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Donosimo njenu kratku biografiju.

Mirjana Marinković Lepić diplomirana je pravnica s doktoratom iz oblasti žurnalistike. Autorica je knjige “Uloga masovnih medija u afirmaciji ljudskih prava u Bosni i Hercegovini” te više naučnih i stručnih radova iz oblasti odnosa sa javnošću i ljudskih prava.

Radnu karijeru je započela u Pivari Tuzla, gdje je 20 godina radila kao šefica Sektora za pravne poslove i sekretarka dioničkog društva. Karijeru je nastavila u oblasti formalnog i neformalnog obrazovanja, gdje izdvaja rad u Ustanovi socijalne zaštite u Tuzli na čijem je čelu bila. Radila je i kao pomoćnica ministra finansija TK za pravne poslove.

Posljednje četiri godine bila je poslanica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. U tom mandatu bila je jedna od pet najaktivnijih poslanika/ca. Njen politički rad obilježen je borbom za ljudska prava, posebno prava žena te prava manjinskih i ranjivih skupina. Racionalno i zakonito korištenje javnog novca, ukidanje privilegija izabranim i imenovanim zvaničnicima, borba protiv korupcije, ali i pokušaja bilo kakve razgradnje države Bosne I Hercegovine su, takođe, bili aspekti njenog političkog rada. Bila je članica Komisije za finansije i budžet, Komisije za ravnopravnost spolova Predstavničkog doma PSBIH, Komisije za ljudska prava, te članica ad hoc Istražne komisije za ispitivanje stanja u pravosuđu.

Članica je Predsjedništva i Glavnog odbora te predsjednica Odbora za Statut Naše stranke.

Radit ću u interesu svih građana

Novoizabrana predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirjana Marinković Lepić izjavila je nakon sjednice da joj je posebno drago što je prva žena koja izabrana na tu funkciju.

Istakla je da će u tom kapacitetu raditi u interesu svih građana Federacije i Bosne i Hercegovine, kao što je radila i u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Marinković Lepić je navela da joj je želja da se u Domu radi u skladu s poslovnikom i vrijedno, bez gubljenja vremena i nepotrebnih performansa.

Također, izrazila je žaljenje što izbor nije izvršen na dostojanstven način.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje