Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ministar Baraković održao sastanak s direktorima škola TK

Preuzmite sliku

Radnim sastankom kojem su prisustvovali direktori osnovnih i srednjih škola s područja Tuzlanskog kantona, Ministarstvo obrazovanja i nauke TK zaokružilo je sliku o stanju u obrazovnim institucijama na početku nove školske godine.

U atmosferi pandemije koronavirusa kao najvažnije se nametnulo pitanje načina održavanja nastave i sagledavanja problema u pojedinim školama.

Naglašavajući da se sve aktivnosti i pripreme privode kraju te da je zakonska obaveza da nastava u svim osnovnim i srednjim školama na području Kantona kreće u srijedu, prvog septembra resorni ministar Elvis Baraković kazao je da je sastanak i organizovan da bi dobili povratnu informaciju o stanju na terenu.

„Nastava će da krene klasičnim modelom i pratit ćemo epidemiološku situaciju. Nakon 15 dana ćemo zajedno s Kriznim štabom da vidimo u kojem smjeru ide epidemiološka situacija. Nadajmo se da neće doći do pogoršanja i da ćemo ostati na ovom klasičnom modelu, gdje čas traje 45 minuta, gdje se učenici neće dijeliti u grupe“, kazao je ministar Baraković.

Direktor Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona Nikola Čića ovom je prilikom apelovao na roditelje da djecu ne šalju u školu ukoliko primjete da su bolesna, naglašavajući da svi trebamo biti na oprezu.

„Sve škole su već ranije nabavile dovoljno sredstava za dezifekciju, čišćenje i sapune i danas ćemo vidjeti da li možda nekim školama fali sredstava da bismo mogli krenuti u nabavku“, kazao je ministar Baraković naglašavajući da je u martu zakupljena domena i platforme za prelaz na online nastavu ukoliko bude potrebno.

Današnji sastanak bio je prilika i za razmjenu informacija o okončanim konkursima za prijem zaposlenika u osnovnim i srednjim školama i distribuciji udžbenika za učenike osnovnih škola.

Na sastanku je bilo riječi i o pravu na subvenciju prijevoza učenika u osnovnim školama odnosno o kriterijima za sufinansiranje prijevoza, saopćeno je iz Vlade TK.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje