Subota, 4. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Memorijalni centar Srebrenica: Naša je dužnost nastaviti tamo gdje je naša Hajra stala

Preuzmite sliku

Naša je dužnost nastaviti tamo gdje je naša Hajra stala, poručeno je iz Memorijalnog centra Potočari, u povodu smrti srebreničke majke Hajre Ćatić, koja je preminula danas u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Građane Bosne i Hercegovine, ali i šire, danas poslijepodne potresla je vijest o smrti Hajre Ćatić, srebreničke majke i predsjednice udruženja „Žene Srebrenice“ koja je preselila na bolji svijet bez da je uspjela pronaći posmrtne ostatke sina Nihada Nine Ćatića.

“Hajra Ćatić je svakog 11. u mjesecu više od 26 godina opominjala i napominjala svijet na genocid u Srebrenici. Nastavila je tamo gdje je stao njen sin, Nihad Nino Ćatić, hrabri reporter iz Srebrenice, posljednji glas koji je upozoravao na pad enklave i genocid u Srebrenici. Često je ponavljala svoju jedinu želju, ‘da imam njegov mezar i njegov nišan, izgleda da neću dočekati’. Tako je govorila jedna od najhrabrijih među nama, majka i predsjednica udruženja ‘Žene Srebrenice’, jednog od stubova borbe za istinu o genocidu u Srebrenici”, piše u saopštenju na Facebook stranici MC Srebrenica.

Iz Memorijalnog centra naglašavaju kako skoro 600 žena Srebrenice nisu za života dočekale da ukopaju svoje najbliže.

“Danas je na onaj svijet preselila naša Hajra Ćatić. Nije dočekala dženazu svog sina Nine Ćatića, ali je u 26 godina od genocida, na svakom svom koraku čuvala sjećanje na hrabrost ovog ratnog reportera iz Srebrenice, vjerno radeći na tome da druge podstiče da borba za istinu i pravdu ne može i ne smije prestati”, istaknuto je u saopćenju.

Uz imena Zumre Šehomerović, Hatidže Mehmedović, i brojnih drugih majki, žena, sestara i kćeri Srebrenice, sada je i njeno ime. Memorijalni centar Srebrenica, uz svoju dužnost da istražuje i čuva istinu o genocidu u Srebrenici, ima i mandat da pamti i prenosi dalje priču o hrabrim ženama Srebrenice zahvaljujući kojima danas ova institucija stoji i postoji u dolini bijelih nišana u Potočarima.

Posljednje što joj je ostalo od sina Nine bila je njegova lična karta. Sina nije našla, a posljednje tragove sjećanja povjerila je na čuvanje Memorijalnom centru. Naša je dužnost da mi nastavimo tamo gdje je Hajra stala, samo tako se njena priča ne završava sa njenim odlaskom. ‘Za ovaj trenutak, spremajte se'”, zaključeno je u saopštenju.

Nihad Nino Ćatić bio je novinar iz Srebrenice. Njegovu riječ i glas pamtimo iz najdramatičnijih dana za Srebrenicu i Bosnu i Hercegovinu. U ratno vrijeme, svakodnevno se javljao i informirao javnost o stradanju u ovom gradu. Posljednji put viđen je 11. jula 1995. nakon čega mu se gubi svaki trag. Svakog 10. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, simbolično na datum kada se novinar Nino Ćatić posljednji put javio iz Srebrenice u program Radio – televizije Bosne i Hercegovine, dodjeljuje se novinarska nagrada po njegovom imenu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje