Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Marinković Lepić: Rad parlamentarne komisije za izbor i imenovanja blokiran

Preuzmite sliku

Mirjana Marinković Lepić, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH u ostavci, izjavila je novinarima da je rad aktuelne parlamentarne Komisije za izbor i imenovanja blokiran, zbog čega to tijelo nije i formalno razriješilo nju dužnosti nakon ostavke niti je predložilo koga za budućeg predsjedavajućeg Doma.

Marinković Lepić (Naša stranka) kazala je to nakon što je odmah po otvaranju današnje vanredne sjednice Doma, zastupnica Stranke demokratske akcije Jasmina Biščević Tokić osporila oficijelno postupanje predsjedavajuće s obzirom na to da je podnijela ostavku.

Edina Gabela, dopredsjedavajuća Doma, na koju je Mirjana Marinković Lepić prenijela nakon ostavke proteklog mjeseca ovlašćenje za vođenje sjednica Doma, proglasila je po istupu zastupnice Bišćević Tokić jednosatnu pauzu da bi u njenom toku zasjedala dva parlamentarna tijela, Zakonodavna i Ustavno-pravna komisija, te zastupnicima potom objasnila status Mirjane Marinković Lepić.

Jasmina Biščević Tokić je inače tokom diskusije osporila to što je Marinković Lepić sazvala današnju sjednicu, kao i njeno učešće u radu Kolegija Doma i pored podnesene ostavke. Podsjetila je i na navode predsjedavajuće da će ubuduće obavljati samo dužnost zastupnice.

Prema oficijelnom pozivu zastupnicima, današnja vanredna sjednica Predstavničkog doma sazvana je s potpisom Mirjane Marinković Lepić, a u najavljenom dnevnom redu je  rebalans ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH, predložen iz Federalne vlade po hitnom postupku. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje