Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mališani Emina i Ekrem Zekić prvi put ispostili čitav mjesec ramazana (FOTO)

Preuzmite sliku

Sestra i brat Emina (10) i Ekrem Zekić (9) iz Mostara, učenici trećeg i četvrtog razreda osnovne škole, ove godine poste svoj prvi ramazan u cjelosti. Oni su imali sreću da najposebniji muslimanski mjesec proživljavaju zajedno, javlja Anadolu Agency (AA).

Emina i Ekrem pričinjavaju zadovoljstvo ne samo svojim roditeljima već i cijeloj mostarskoj mahali Cernica, svojom vedrinom, skrušenošću i nesebičnom dječijom posvećenosti ramazanu.

Lakše nam je postiti u ovim vrelim mostarskim danima kad njih vidimo“, govore starije džematlije u cerničkoj džamiji.

Ekrem i Emina su svaku večer sa roditeljima na teravih-namazu. Ponekad dođu i na dnevne namaze, nekad čak i na mukabelu.

Ekrem je ovog ramazana počeo učiti Kur'an, a njegova sestra Emina još uči kur'ansko pismo.

Skoro svaki dana sa našim efendijom vježbam učenje Kur'ana i efendija kaže da mi dobro ide“, priča Ekrem.

On kaže da se samo od sebe dogodilo da počne postiti. Jednostavno je osjetio želju i nagovorio roditelje da mu to dopuste. Ekrem i Emina proše godine su postili pola ramazana, a ovo im je prvi put da će ga u cjelosti ispostiti.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA) Ekrem i Emina kažu da nijednom do sada nisu osjetili glad. Ekrem se ujutro probudi oko 8:30, a nekad spava i do pola deset. Malo gleda televizijske programe i potom izlazi vani da mu brže prođe vrijeme. I dalje se igra sa svojim vršnjacima koji znaju da posti.

Rekli su mi da znaju da postim i da je to super“, priča Ekrem.

Emina majci pomaže u pripremi iftara. Drago joj je što je ispostila cijeli ramazan. Osjećaju se da su veliki i odrasli.

Za Bajram ne očekujem posebne poklone. Ne treba mi ništa. Ja sam prerasla igračke i nijedne nisam željna. Meni je nagrada da volim Allaha i da sam osjetila da i Allah nas voli. Najbolje se nadati Božijoj nagradi da nam da zdravlja i veselja“, kaže Emina.

Bajram će provesti kao i sva druga djeca u posjeti rodbini, a posebno se raduju susretu sa nenom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,