Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lungarotti: U BiH ima dovoljno kapaciteta za sve migrante koji su u potrebi za skloništem

Preuzmite sliku

Društvo Crvenog krsta/križa BiH upriličilo je danas u Sarajevu, u suradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), drugu konferenciju o migracijama kao priliku da, na Svjetski dan migranata, zahvale partnerima i donatorima koji im pomažu u procesu brige o migrantima koji borave u Bosni i Hercegovini.

Šefica Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Laura Lungarotti istaknula je da u Bosni i Hercegovini ima dovoljno smještajnih kapaciteta za sve migrante koji su u potrebi za skloništem. Kaže da je međutim, posljednjih mjeseci i godina, zabilježen porast broja nezakonitih ulazaka u zemlju, ali je sad kraće vrijeme njihovog zadržavanja.

– Oni relativno brzo izlaze iz BiH. To govori da krijumčari, odnosno oni koji trguju ljudima, brzo pomjeraju migrante duž ove balkanske rute. Naravno, oni u tom procesu iskorištavaju ranjivost migrantske populacije. Na nama je da nastojimo, što prije da te osobe registriramo i pronađemo odgovarajuće rješenja za njihovu situaciju – kazala je novinarima.

Kao glavnu poruku sa današnjeg događaja, istaknula je da migracija može biti dijelom rješenja za demografsku krizu u zemlji u smislu da se zahvaljujući njima nadomjesti nedostatak radne snage. Migranti mogu i obogatiti raznolikošću društvo, ‘oni donose interkulturalnu perspektivu i kreativnost’.

Kako je kazala, u kontaktu sa udruženjima poslodavaca u FBiH i RS i sa kreatorima politika zajedno nastoje prevazići određene poteškoće na koje se nailazi u slučaju kad se žele angažirati i uposliti strani radnici.

– Nastojimo olakšati taj proces, riješiti ih bespotrebnih poteškoća, da bi ovo bila situacija u kojoj bi koristi imali kako država i oni u potrebi za radnom snagom, ali i zemlje iz kojih ti migranti dolaze. U zemlji je već određeni broj migranata koji rade, na nama je da nađemo odgovarajući pravni okvir i politike koji će olakšati taj proces na uzajamnu dobrobit – kazala je prije konferencije.

Zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Mirsad Buzar ističe da je, od početka 2018. godine, ta služba registrirala u BiH 145.000 migranata. Godinama su se mijenjali trendovi, ali je važno da su napravljeni iskoraci koji su prepoznati od lokalnih vlasti u sredinama gdje se migranti nalaze ali i u stavovima lokalnog stanovništva.

– Evropska unija je prepoznala napore BiH ka efikasnom upravljanju migracijama u BiH. Migranata u BiH trenutno ima oko 2.400, a imamo četiri privremena centra – kazao je. Migracije karakterizira kao kompleksnu pojavu, nose mnogo izazova te je u tom smislu istaknuo važnost suradnje državnih organa vlasti sa ostalim nivoima vlasti, ali i sa nevladinim sektorom i humanitarnim organizacijama.

Predsjednik Društva CK BiH Marko Sinanović kaže da je, kroz Bosnu i Hercegovinu tokom ove godine, prošlo oko 30.000 migranata, ali se kraće zadržavaju u odnosu na ranije godine. Na području BiH su četiri prihvatna centra (u Kantonu Sarajevo i Unsko-sanskom kantonu), u kojima su trenutno većinom osobe mlađe životne dobi. Uglavnom se radi, kako je kazao, o osobama koje su se u BiH našle na putu do zemalja u koje su krenuli radi ekomomske sigurnosti ili uslijed izbjegavanja ratnih dejstava u područjima iz kojih dolaze.

Društvo, uz pomoć međunarodnih donatora, brine o migrantima, a u prihvatnim centrima imaju dobre uvjete za boravak, hranu i higijenu. Mobilni timovi im pružaju zdravstvenu njegu i psihosocijalnu podršku, u slučaju potrebe.

Druga konferencija Društva CK BiH upriličena je pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, a na početku skupa prikazan je i video uradak o angažiranosti volontera u brizi o migrantima. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,