Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Lorens Listo pred 449. skokove sa Starog Mosta: Konkurencija je jaka, ali ja sam spreman (FOTO)

Preuzmite sliku

Dan uoči tradicionalnih 449. skokova sa Starog mosta u Mostaru aktualni šampion, koji se titulom najbolje laste okitio osam puta Lorens Listo priznaje da je titulu prvaka puno teže braniti nego se boriti za pehar.

Iako po čitavu godinu intenzivno trenira u teretani i tijekom ljeta skače sa skakaonica na Neretvi, tjedan pred takmičenje je uveo i poseban režim prehrane. Kako je kazao u razgovoru za Anadolu Agency, svakog skakača smatra potencijalnom prijetnjom, a ove godine je, kaže on, konkurencija izuzetno jaka. Stoga ništa ne želi prepustiti slučaju.

– Proslavljene mostarske zvijezde –

 • lorens_listo_skokac_skokovi_stari_most_mostar2-2015-07-25
 • „Iako se više ne natječu Mostarci Lile Zuknović, Arman Puzić i Haris Džemat, koji su bili proslavljene zvijezde kad sam ja počeo skakati i u čijoj konkurenciji mi je bilo i treće mjesto veliko, moram reći da sada momci iz Zenice, koji već 16 godina sudjeluju na prvenstvu, se već na neki način smatraju domaćima. Znam da se svi bore za prvo mjesto, kao što je to u svakom sportu i u svakom natjecanju, pa moram biti apsolutno spreman za taj dan“, kaže Listo.

  Pritisak mu je, kako naglašava, svake godine sve veći jer postaje sve svjesniji da i konkurencija  jača, ali i da nitko ne dolazi skočiti sa Starog mosta u Mostaru bez želje da osvoji  titulu prvaka. Za ovogodišnje skokove, pored prošlogodišnjeg viceprvaka Vedada Bašića iz Mostara, Sanela Selmana iz Zenice i Rade Šćepanovića iz Crne Gore, koji su izuzetni skakači, dolazak je najavilo i nekoliko mladih skakača na glavu koji, kako kaže Listo, bilježe značajne uspjehe na regionalnim natjecanjima.

  „Braniti prvo mjesto u svakom sportu, pa tako i u skokovima, je velika odgovornost i jasno da sam zbog toga sam izložen pritisku “, kazao je Listo.

 • lorens_listo_skokac_skokovi_stari_most_mostar5-2015-07-25
 • Prošle godine je u prvom krugu bio drugi, što potvrđuje da su skakači bili izuzetno dobri, a titulu šampiona obranio je kako naglašava tek u drugom krugu, tako da je neizvjesnost vladala sve do samog kraja. Ove godine je u punoj formi i spreman je dati svoj maksimum da obrani titulu šampiona mostarskih skokova, ali nervoza pred natjecanje je, kaže on, neminovna.

  „Noć prije skokova ne mogu spavati kao inače, jer znam što me sve čeka. No, ujutro ustanem pun adrenalina, idem na liječnički pregled i po čitav dan sam nervozan, nekud hodam samo da mi vrijeme do natjecanja što prije prođe“, priznao je Listo.

  To je vrijeme i kad se uvijek sjeti svoje rahmetli majke, koja ga zbog prevelikog uzbuđenja, kaže, nikada nije uživo gledala, nego bi na kraju skokova upalila TV da vidi proglašenje pobjednika.

  Prisjetio se i svoga najdražega i najstrašnijega skoka iz 2004. godine kada je bilo službeno otvaranje Starog mosta.

  – I ove godine dat ću maksimum –

 • lorens_listo_skokac_skokovi_stari_most_mostar4-2015-07-25
 • „To su definitivno bili najstrašniji skokovi u kojima smo svi zadobili povrede. Bio je mrkli mrak oko 11 sati navečer, puhala je bura, a reflektori su osvjetljavali svega jedan metar, tako da smo doslovno napamet skakali. Prvi je skočio Samir Zukanović – Lile i slomio ruku. Govorio je nama da ne skačemo. Međutim, ja sam odmah za njim skočio, a za mnom i Haris Džemat. Naravno, i mi smo se povrijedili, ali nismo žalili zbog toga. To će mi zauvijek ostati najstrašniji i najdraži skokovi, jer sam skakao sa proslavljenim mostarskim skakačima, koje sam gledao sa divljenjem i maštao da jednom skočim kao i oni“, prisjetio se Listo.

  Zbog toga i prva pobjeda u skokovima sa Starog mosta, kako ističe, ima poseban pečat, a titulu šampiona i ove godine branit će najbolje što može.

  „Moja prednost je što dajem svoj maksimum i to što sam spreman na sve kad su skokovi sa Starog mosta u pitanju. Volim Mostar i skokove, a moram reći da sam spreman u svome gradu i rizikati. Ako treba, odbacit ću se i pola metra uvis više nego što treba da osvojim bodove, taman da ću se i povrijediti, što u drugim mjestima nikad ne bih uradio“, poručio je Listo. (Tuzlanski.ba/AA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje