Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lendo: Zabrinjava saznanje da OHR priprema novi desant na ustavni poredak FBiH

Preuzmite sliku

Ured visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini novim desantom na ustavni poredak Federacije BiH kompromituje budući rad Ustavnog suda BiH – navedeno je u saopćenju iz kabineta potpredsjednika FBiH Refika Lende.

Kako se dodaje, povod je informacija koju su prenijeli mediji da su članovi Komisije za izbor i imenovanja Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz redova opozicije, lično i pojedinačno kontaktirani od Ureda visokog predstavnika, a da je navodno tema bila njihovo prisustvo sjednici ove komisije “na kojoj bi Trojka trebala da ispuni želju Dragana Čovića i Predstavničkom domu pošalje ime samo jednog kandidata za mjesto sudije u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, ime Marina Vukoje“.

Iz Lendinog kabineta navode da je duboko uznemiravajuće i zabrinjavajuće saznanje da visoki predstavnik ponovo priprema desant na ustavni poredak Federacije Bosne i Hercegovine skupljajući većinu u korist HDZ-a u parlamentarnim komisijama, a s ciljem, kako se tvrdi, ispunjavanja želje Dragana Čovića i imenovanja sudije u Ustavni sud Bosne i Hercegovine prema njegovom diktatu.

– Narod zna i narod pamti način na koji je visoki predstavnik prvo izmijenio izborna pravila u izbornoj noći, kako je suspendovao Ustav Federacije BiH, pogazio izbornu volju Bošnjaka, lišio Bošnjake ustavnih i političkih prava i nametnuo im vladu koju narod nije birao. Takav udar na vladavinu prava, pravnu sigurnost i ustavni poredak, nije zabilježen u demokratskim društvima koja počivaju na civilizacijskim vrijednostima i ljudskim pravima. Najave da će se nešto slično ponovo desiti izazivaju strah i duboku zabrinutost, posebno iz razloga što visoki predstavnik zna dobro šta radi, kakve su razorne posljedice njegovog činjenjenja i u čiju korist to radi – navodi se u saopćenju iz Lendinog kabineta.

Sudija u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine ostaje najmanje 20-25 godina, a Marin Vukoja u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine je, kako se ocjenjuje u saopćenju, produžena ruka hrvatske nacionalne politike, ali i srpske nacionalne politike s obzirom na sinhronizaciju koja postoji između te dvije politike.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u brojnim odlukama je stavljao van snage separatističke pravne propise, štitio imovinu i stvarao sudsku praksu koja je osnovni alat zaštite ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Sve to je sada, kako se navodi u saopćenju, u neposrednoj opasnosti.

-Sudije u Ustavni sud Bosne i Hercegovine moraju biti birani na osnovu njihovih znanja i kompetencija. Njihove lične kvalitete, profesionalni rezultati ostvareni u sudskim i tužilačkim klupama i akademski uspjesi treba da budu svjedoci njihovih kvaliteta i kompetencija. Samo tako izabrane sudije mogu dati doprinos jačanju vladavine prava, pravne sigurnosti i osigurati da Bosna i Hercegovina jednog dana postane članica Evropske unije – poručeno je iz kabineta potpredsjednika FBiH Refika Lende.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje