Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Lendo: Iza trenda ukidanja financiranja stranaka je nepostojanje dogovora

Preuzmite sliku

Premijer Srednjobosanske županije (SBŽ) Tahir Lendo ocijenio je da je razlog trenda ukidanja proračunskih sredstava za financiranje političkih stranaka u pojedinim općinama, nemogućnost dogovora oko raspodjele novca.

– Ti trendovi su tamo gdje očito nema dogovora oko raspodjele i iz tih razloga se to radi, a slabo tko se odriče tih sredstava – odgovorio je Lendo na upit novinara u Travniku, nakon što je Vlada SBŽ-a usvojila izmjene Programa raspodjele sredstava parlamentarnim političkim stankama, kojim se iz proračuna u ovoj godini izdvaja više od 786.000 maraka.

Izmjena Programa usvojena je uz obrazloženje da je u Skupštini SBŽ-a promijenjena spolna struktura zastupnika, s obzirom na to da je umjesto Tahira Lende, koji je u novom sazivu imenovan na premijersku poziciju, mandat dobila zastupnica Aldina Đulović.

Kako je navedeno u obrazloženju, ova izmjena zahtjeva i izmjenu Programa, u smislu raspodjele deset posto od ukupnog iznosa sredstava planiranih za financiranje političkih stranaka.

– Ovo je redovni grant koji imamo svake godine u proračunu za političke stranke, a izmjene se odnose na odlazak zastupnika i dolazak novih, a kada su to žene onda se stavka tu i povećava – kazao je Lendo.

Na pitanje novinara što se događa s proračunskim novcem koji je ranije predviđen za povećanje paušale zastupnicima u Skupštini SBŽ-, premijer Lendo je kazao da Administrativno povjerenstvo Skupštine još nije donijelo odluku o iznosu paušala.

– Administrativna komisija još nije završila posao i smatram da će to ona urediti kako treba – kazao je Lendo.

Skupština SBŽ-a usvojila je početkom veljače izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti SBŽ-a koje omogućavaju da zastupnički paušali iznose do četiri osnovice za obračun plaća.

Do sada je zastupnički paušal iznosio dvije osnovice, koja u SBŽ-u iznosi 270 maraka. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje