Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kvalitet zraka jutros samo djelomično poboljšan, i dalje uglavnom nezdrav

Preuzmite sliku

Prema podacima sa mjernih stanica jutros na području Živinica i Visokog kvalitet zraka je i dalje nezdrav.

Izmjereni Indeks kvaliteta zraka u Živinicama iznosio je 172, a u Visokom 164, dok je u Tuzli Indeks kvaliteta zraka iznosio 158, također je i dalje nezdrav.

U takvoj situaciji sa kvalitetom zraka u navedenim gradovima moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali, upozoravaju iz Eko Akcije.

Na području glavnog grada BiH Indeks kvaliteta zraka iznosio je 129 i nezdrav je za osjetljive grupe stanovništva. Nezdrav zraka za osjetljive grupe je i na području Lukavca, Indeks kvaliteta zraka iznosio je 145, dok je na području Jajca slična situacija gdje je Indeks kvaliteta zraka iznosio 132.

Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Umjereno zagađen zrak jutros je na području Zenice, Indeks kvaliteta zraka 94, zatim Ilijaša (74), te Goražda (60).

Na području tih gradova neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO). (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,